Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarnas egen "Ibra" – en ensamkommande flyktingpojke: "Fotbollen hjälper mig att glömma"

Fotbollen tog Zlatan Ibrahimovic ur Rosengård och Njogu Demba-Nyrén ur Norslund.
För Dalarnas egen "Ibra", Ibrahim Akim Oluwanishola, har den tagit honom längre än så.
Från Boko Haram-härjade Maiduguri, genom Libyen och via lastfartyg över Medelhavet – till Malungs IF.
– Fotbollen hjälper mig att glömma många saker om min situation.

Annons

SE MATCHEN Malung–Vansbro på matchsidan här

Det är det sista mästerskapet.

Cirklarna sluts.

Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i det Frankrike han ska lämna. På fredag möter han Italien, landet där han växte till den jätte han är i dag.

Det kunde ha blivit Italien för Njogu Demba-Nyrén också.

Efter succésäsongen i Aris Saloniki 2002/03, med tolv mål på 22 matcher i grekiska ligan, är Udinese en av klubbarna som jagar honom.

I stället blir det ett halvår i Levski Sofia präglat av rasism innan han fastnar på bänken i grekiska storklubben Panathinaikos och vänder hem till Norden och danska Esbjerg 2005.

Inför trupputtagningen till VM 2006 är han ändå Sveriges målgladaste anfallare, med fem mål på den sista månaden – Marcus Allbäck, Zlatan Ibrahimovic och Henrik Larsson har tillsammans inte kommit upp i lika många under perioden – men nobbas återigen av dåvarande förbundskapten Lars Lagerbäck.

Samma höst väljer Demba-Nyrén att börja spela landslagsfotboll för Gambia, där han tillbringat de första åtta levnadsåren.

Zlatan Ibrahimovic? Han har sitt bästa målsnitt dittills i Serie A, 15 mål på 27 matcher, när han för Inter till Scudetton under sin första säsong i klubben 2006/07.

Under de tio år som kommer, då Zlatan Ibrahimovic ska dominera världsfotbollen tillsammans med Lionel Messi och Cristiano Ronaldo, ska cirkeln slutas för Njogu Demba-Nyrén flera gånger om.

Först i Brage 2013, sedan med flytten till Hälsinggården och så med Falu FK 2014.

Njogu Demba-Nyrén, Bullermyren

Nu är han där igen, på Skvalets IP, bara ett stenkast från det Tjärna Ängar som har blivit en symbol för "Det nya Sverige" som både Zlatan Ibrahimovic och Njogu Demba-Nyrén har slagit sig fram ur.

– Jag kan inte säga att Rosengård och Norslund är på samma skala, det tror jag inte att det var riktigt, men vi kan snacka om att man slår underifrån. Att komma från ett ställe där man har oddsen mot sig. Man växer upp med mycket som inte bör vara kring barn och ungdomar som ska spela fotboll eller utvecklas och bli proffs. Att vara en underdog. Och det har Zlatan varit ganska länge och slagits mot alla odds och bara gjort det fantastiskt och blivit en av världens bästa fotbollsspelare, konstaterar Demba-Nyrén.

Hur förvånad är du att han blev det?

– Nej, jag är inte förvånad att han blev det. Om man kollar på de här stora stjärnorna. Kolla Cristiano (Ronaldo), det är samma sak där. Han kommer från fattigdom och olika kvarter som man bara vill bort ifrån, och de här brassespelarna, de kommer också från favelas där det är fattigt och hög kriminalitet. Man vill bara bort därifrån och talangen hittar, vad ska man säga?, hittar sitt och bara kör stenhårt på det.

Hur ser det där ut i dag?

– Man ser många ungdomar som är talangfulla liksom och har mycket boll i sig och ändå har mycket annat runtomkring sig, så det blir mycket droger har man sett och mycket alkohol och allt sådant. Där har man sett att ungdomarna hamnar mer och mer, känns det som.

Och fotbollen är en väg ur det. Och det var det för dig också.

– Ja, det var det för mig och det var det för Zlatan och många andra stjärnor också. Om man tänker på riktige Ronaldo.

Det blir en speciell kväll på Skvalet.

Bullermyren värmer upp inför en träning som ska handla mycket om avslut.

– Killarna har efterfrågat det, förklarar tränare Demba-Nyrén.

Plötsligt dyker två seriekonkurrenter upp; Emil Magnusson, benskadad målvakt i Vansbro AIK, och Ibrahim Akim Oluwanishola, offensiv mittfältare i Malungs IF.

– Vad har hänt?, frågar Njogu Demba-Nyrén Magnusson innan han kramar om de två gästerna.

"Zlatan light" möter "Ibra".

Det är inte första gången.

Emil Magnusson, Vansbro AIK, Ibrahim Oluwanishola, Malungs IF, och Njogu Demba-Nyrén, Bullermyren

Ibrahim Akim Oluwanisholas resa börjar precis som Njogu Demba-Nyréns i Västafrika.

2010 inleder han som 18-åring flykten från hemstaden Maiduguri i nordöstra Nigeria.

Den nigerianska islamistgruppen Boko Haram har sitt högkvarter i staden och har under det senaste året legat i krig med den nigerianska armén.

– Det var en väldigt svår familjesituation för mig. Jag har inga föräldrar kvar, så jag vet inte vad som skulle ha hänt med mig om jag inte hade lämnat Nigeria. Jag var tvungen att ta risken, för att se hur min framtid skulle kunna bli, berättar Oluwanishola.

Han tar sig över gränsen till Niger, genom det ökenliknande Sahelområdet, upp genom Libyen och till ett lastfartyg som tar honom till Italien.

Exakt hur länge flykten pågår vet inte ens Ibrahim Oluwanishola.

I början av 2011 kommer han svårt medtagen till Sverige med båt.

Han placeras på ett asylboende i Kiruna – och letar en möjlighet att börja spela fotboll igen.

– Fotbollen hjälper mig att glömma många saker om min situation, är en av sakerna som alltid gör mig glad, varje dag. Om jag inte spelar fotboll känner jag att någonting saknas i mig.

Inför säsongen 2012 är Ibrahim Oluwanishola redo.

– Jag började titta på internet och ringde några nummer. Sedan var det en kille som hette Micael Selini, en polis, som var sportchef i Bodens BK. Jag berättade om min situation och han sade att jag skulle komma ner till Boden. Och från första träningen så gillade de mig, så jag började spela med dem.

Redan i försäsongspremiären den 22 januari presenterar sig stjärnskottet från Nigeria när han gör division 2-lagets enda mål hemma mot Piteå i 1–6-förlusten.

I reservlaget får han hoppa in i andra halvlek mot Skellefteå borta den 28 augusti, gör två mål själv och spelar fram a-lagsstjärnan, amerikanen Ryan Gracia, till ett mål i 4–3-segern.

I Juniorallsvenskan Norrland blir det sju mål på 16 matcher.

Men problemen är inte slut med att han kommer till Sverige.

Samtidigt som flera av kompisarna i juniorlaget får chansen så blir det ingen match i a-laget för Ibrahim Akim Oluwanishola under säsongen 2012.

– De väntade på att Migrationsverket skulle ge mig arbetstillstånd, så att de kunde ge mig ett riktigt kontrakt, så att jag kunde vara professionell. För de gillade sättet jag spelar på. Men till slut kunde de inte ge mig det, berättar han.

I stället kunde han ha fått de svarta pengarna, i den undre världen.

– Jag var lockad. Många utnyttjar asylsökande i affärer. Så den här killen som tog mig till Boden pratade med mig. ”Ibra”, jag vet om din situation och jag vet att det är tufft nu. Men snälla, var inte en ”bad guy”, vi vet alla att du är en ”good guy”. Så det var därför jag lämnade. För om jag hade börjat tänka, och som saker gick för mig, så skulle jag ha velat gå med i något sådant gäng, men jag vill vara en bra kille i samhället.

Ibrahim Akim Oluwanisholas räddning finns i Dalarna.

Säsongen 2012 har Prince Etuwe, från den nigerianska huvudstaden Lagos, värvats till Brage från Åtvidaberg.

Samtidigt har han kontakt med ett gäng invandrare från Afrika i Södertälje.

– Jag kände många från asyltiden. Några av dem lämnade, från Kiruna, från Boden, så jag fick många vänner och de sade till mig ”kom till Stockholm, vi har ett ställe med afrikaner i Södertälje".

Prince Etuwe, 27 år, blir den pappa han inte längre har.

– Han är en bra kille. För någon du inte ens känner innan. Han gav mig någonstans att sova och gratis mat. Jag uppskattar verkligen honom, det är en underbar man. Allt med honom är så bra. Han är en ”good guy”.

Så blir också Ibrahim Akim Oluwanishola en av de goda.

I Borlänge lär han under den kaotiska Bragesäsongen 2013 känna Dulee Johnson, liberianen som går på avvänjning för alkoholmissbruk samtidigt som han väcker liv i karriären – och den tidigare småbrottslingen Njogu Demba-Nyrén från Banjul i Gambia och Norslund i Falun.

Njogu Demba-Nyrén, Bullermyren

Zlatan Ibrahimovic har pratat om att bli tränare.

Njogu Demba-Nyrén är det redan.

Och trots hans svårigheter att passa tider – och att han är så omöjlig att få tag på att enda sättet att få en pratstund med honom är att konfrontera honom i samband med träning – så syns det tydligt på Skvalet hur han har kunnat föra Bullermyren till fyra segrar på åtta matcher i Dalafyran.

"Gör så här," säger Demba och visar klass i mottag, touch och skott.

Spelarna lyssnar, tar in och utför enligt den gamle skyttekungens direktiv.

Kanske finns också det Zlatan gör vecka efter vecka i spelarnas tv-apparater med på ett hörn.

– Han är ju frälsaren och alla respekterar Zlatan. Alla länder har ju sina stjärnor. Argentina har Messi, Portugal har Cristiano, Brasilien har Neymar, England hade David Beckham och Sverige vi har Zlatan och det är så det är. För oss är han bäst i världen.

För dig också?

– För mig med. Och Messi. Och Cristiano. Jag håller på dem allihop. Alla som har tagit en hård resa och är där de vill vara förtjänar att bli hållen på av alla tycker jag.

Känner du att du med din talang kunde ha nått lika långt som Zlatan? Du kallar dig för Zlatan light.

– Jag vet inte. Som sagt, light är jag jämfört med Zlatan. Han är både 15 centimeter längre och väger säkert tio kilo mer muskler bara och ändå är han lika smidig som en gummisnodd, liksom. Han gör det bra, Zlatan. Jag gjorde mitt bästa och han gjorde sitt bästa och han är där han är och jag är här. Sedan kanske det beror på vad man har för agenter också och sådana saker, och kontakter.

Tror du att det är skillnaden, att han fick Mino Raiola och du fick andra?

– Nej, det är inte det som är skillnaden. Inte alls. Han har helt enkelt gjort det bättre och är större talang än vad jag är givetvis. Därför är han där han är, därför kom han dit han kom och jag hamnade där jag hamnade. Alla gör sina resor. Jag gjorde min och hans är roligare kanske, tycker jag i alla fall när jag sitter och kollar på honom. Jag sitter och kollar och tänker "herregud".

Njogu Demba-Nyrén utvecklar:

– Man vet liksom hur tufft det är. Jag har som sagt inte spelat för Ajax eller Barcelona eller PSG, det har jag inte. Jag har spelat för Häcken och Aris Saloniki och Panathinaikos. Alltså de klubbar jag har varit i, jag vet hur jäkla svårt det har varit att komma dit och då kan man tänka sig hur mycket svårare det är att ta sig till de andra klubbarna, som Barcelona och PSG och de stora klubbarna. Det är så jag tänker, för jag har själv inte varit där, så jag vet inte hur mycket mer man ska lägga för att komma dit.

Men varför kallar du dig för Zlatan light?

– För att jag är en Zlatan light. Allt Zlatan gör gör jag lite lättare bara (skratt), eller någonting sådant. Nej, men jag känner att vi har någon liknande spelstil.

Men du är två år äldre än Zlatan. Vem var din förebild?

–Jag hade George Weah som förebild. Jag höll ju på Milan och jag kollade på honom lite. Såg några matcher och kollade på highlights, tyckte att han var en bra forward. Han är också en Zlatan light, fast han har också varit bra liksom. Zlatan gör det bara lite bättre. Det tycker jag.

Än alla?

– Än alla, ja. Han är speciell. Han kan göra en massa som inte Messi kan till exempel, eller Cristiano. Han är unik, precis som Cristiano och Messi och George Weah på sin tid. Och jag är unik här i division 4, Zlatan light. Då blir man Zlatan light (skratt).

Ibrahim Oluwanishola, Malungs IF

Den där kaotiska säsongen 2013 förstör mycket för "the good guys" i Brage.

Redan i augusti lämnar Njogu Demba-Nyrén laget för Dalkurd.

Under hösten hamnar Dulee Johnson på bänken under Zvezdan Milosevics styre.

Och i månadsskiftet september–oktober bryts kontraktet med dyre och skadedrabbade Prince Etuwe.

Att en stor man vid namn Emil Magnusson, med förhoppningar om en fortsättning i Brage även efter degraderingen, också bor i staden vet inte Ibrahim Akim Oluwanishola vid det här laget, så nu är goda råd dyra.

Han loggar in på Prince Etuwes dator och börjar att leta efter ett lag på en bra nivå.

Han hittar Vansbro AIK, då i division 5.

– Jag ringde ”BJ”(tränare Peter Svensson), som inte kunde prata engelska. Så jag ringde nästa nummer, Mats Stefansson. Han försökte prata engelska med mig. Han sade ”okej”. Jag sade: ”jag är riktigt bra, men jag gillar inte att prata för mig själv. Ni måste se mig när jag spelar.” Så de sade att de skulle betala min resa.

Resan som började till fots i Maiduguri tre år tidigare fortsätter nu med buss från Borlänge centralstation till Vansbro.

Det räcker med två träningar för att övertyga lagledningen.

– Men jag visste inte var jag skulle bo, så jag förklarade att de måste ordna boende. De sade att ”okej, vi pratar med styrelsen.” De gav mig en lägenhet. Och det var där jag mötte min store man, Emil Magnusson.

Från en fadersfigur – till en brodersfigur.

– Han är väldigt snäll mot mig, står alltid vid min sida, även när jag behöver något står han alltid bakom mig. Det känns som om jag är hans blodsbroder. Så för honom, att göra en sådan sak för mig, jag vet inte hur jag ska kunna tacka honom. Men jag berättar alltid för honom. "Du är en av de bästa personerna jag kommer att möta i mitt liv.” Du känner inte mig, du vet inte var jag kommer ifrån, du känner inte min mamma, du känner inte min pappa, men du tar hand om mig. Och Mats Stefansson också. Alla i Vansbro är så snälla mot mig. Det är därför jag har hamnat i Vansbro. Det viktigaste för mig är var jag sover och äter bra mat. Sedan kan jag börja verka för min framtid.

Ibrahim Oluwanishola, Malungs IF, Emil Magnusson, Vansbro AIK

Den 9 juni 2016, tre år efter att han kom till Borlänge, står Ibrahim Akim Oluwanishola där igen, på Borlänge centralstation.

Med sig har han sin store man, Emil Magnusson.

Det är dags att åka hem till Vansbro igen.

Det är en knapp vecka till Dalafyrans hetaste derby, det mellan Malung och Vansbro.

Och ingenting är riktigt som det har varit.

Efter två säsonger i Vansbro AIK valde Ibrahim Oluwanishola att göra den "förbjudna flytten" till Malungs IF inför säsongen 2016.

– Mitt liv i Vansbro, sedan jag kom till Vansbro, är grymt bra. Jag är väldigt glad, för staden är på min sida. De får mig inte att känna att jag är svart. Vissa personer, om de ser en svart person, kommer att bli rädda, men de ser mig, de älskar mig, de tar hand om mig, de uppskattar mig och därför är jag så glad att vara med dem hela tiden. Så mina två år i Vansbro nu har varit väldigt bra.

Fotbollsmässigt var det dock som att han inte kunde förlösas i VAIK.

Det kunde ha varit historien om Zlatan Ibrahimovic och Lars Lagerbäck, eller om Njogu Demba-Nyrén och Lars Lagerbäck för den delen.

Om de där spelarna som inte passar in i 4-4-2-mallen, som måste få en viss frihet för att lyckas.

– Han är fantastiskt duktig med bollen och tekniskt. Du kan slänga en boll var som helst på honom, på smalbenet, så dör den som en cementsäck. Men taktiskt har han väl inte varit jätteutbildad. Men det vet jag att de har ett stort team i Malung som har jobbat stenhårt på det, så det märks verkligen nu. Jag har sett några matcher och han är riktigt vass i år. Så jag gläds med honom enormt, säger Emil Magnusson.

Ibrahim Akim Oluwanishola:

– Jag vill ha en fri roll. Jag vill vinna. Jag hatar att förlora. Så om coachen ger mig en chans att ”Ibra, bara gå ut och spela, ge mig ditt bästa”, så kommer jag att göra det. När jag kom till Malung märkte Mats (Gyllenvåg, tränare) att ”Ibra är bra, han är väldigt bra med boll på fötterna, på att spela teknisk fotboll”, så han gav mig mer chansen. Jag får chansen mer nu i Malung, får spela många matcher, och det är bra.

Så onsdag blir en chans att visa det för ”BJ”?

– Jag gillar inte att prata… Fotbollen, det som händer på planen, får visa den dagen. Jag vill inte säga mycket om det. För Vansbro gjorde mycket för mig, så det är ingenting jag kan vara besviken på, som att ”jag ska visa Vansbro”. Det är fortfarande mitt lag, Vansbro och Malung är mina lag.

Ibrahim Oluwanishola, Malungs IF, Njogu Demba-Nyrén, Bullermyren

"Ibra" och "Zlatan light".

Spelarna som visar vilken påverkan den store mannen från Rosengård har på svensk fotboll.

– Det var min vän, "Empa", som började kalla mig det när jag kom till Vansbro. Han kallade mig ”Ibra, Ibra”. Så från det började folk att kalla mig "Ibra".

Varför blev det så?

– Han är ju en dribbler, en tekniker, så det kom ganska givet, att Ibrahim blir "Ibra".

Så det finns personer som jämför dig med Zlatan?

– Jag kan inte jämföra mig med Zlatan för Zlatan är en av de stora spelarna i världen och också en av spelarna jag skulle vilja spela med. Jag gillar sättet han spelar på, hans skicklighet, sättet han gör mål på. Han är min mentor. Jag önskar att jag kan träffa honom någon dag och berätta mina känslor. Han är en riktigt bra spelare. Så jag önskar att jag kunde bli som honom.

Var han din förebild innan du kom till Sverige?

– Jag hade inte upptäckt honom innan dess. Det var när jag kom till Sverige och började spela med Boden som jag gjorde det.

Emil Magnusson, Vansbro AIK

Och det är inte bara invandrargrabbarna.

När man ser Emil Magnusson ser man också vad Zlatan har gjort med den svenska modellen.

Håret är bakåtkammat och uppsatt i en tofs.

Tatueringarna är där.

– Men jag är inte så mycket yngre än Zlatan. Så de är inte inspirerade av honom.

Magnusson är också rejält vältränad.

Men att det saknas en del teknik blev tydligt när han försökte sig på en säsong som offensiv mittfältare/anfallare i Äppelbo AIK och Vansbro AIK 2014 – tillsammans med en viss Ibrahim Akim Oluwanishola.

– Likheterna stannar vid att vi är lika långa och lika tunga...

Njogu Demba-Nyrén, Bullermyren

Två timmar efter att Sveriges match mot Italien är slut går Njogu Demba-Nyrén ut på Skvalet för Borlängederby mot Forssa.

Han är mittback nuförtiden.

Samtidigt tänjer Zlatan Ibrahimovic på gränserna för hur länge man kan prestera på absolut världsnivå som anfallare.

Och ger hela Sverige hopp.

– Det är ju ändå fotboll. Kan grekerna vinna EM, varför skulle inte Sverige kunna? Vi har ju ändå Zlatan, eller hur?

Mer läsning

Annons