Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wikileaks släpper hemliga dokument från CIA: "Förvandlar Iphones till buggar"

Wikileaks har under tisdagen börjat läcka hemliga CIA-dokument.
CIA:s hela arsenal av hackerverktyg påstås ingå i den första delen av den gigantiska läckan.
Hackerdokumenten ska visa hur CIA kan fjärrstyra bland annat Iphones och TV-apparater – och använda dem som buggar.

Mer än 8000 dokument ska släppas av Wikileaks i den första delen av en serie som går under kodnamnet "Vault 7".

Det ska vara det största offentliggörande av hemliga dokument från CIA någonsin, uppger organisationen i ett pressmeddelande.

Dokumenten påstås komma från ett nätverk inifrån CIA:s center för cyber-underrättelser i Langley i Virgina.

Wikileaks hävdar att CIA nyligen har tappat kontrollen över majoriteten av sina hacker-verktyg så som olika sorters virus, malware, trojaner och exploits.

De nyläckta dokumenten ska ge läsaren kunskap om hela CIA:s arsenal av hacker-verktyg. Flera hundra miljoner rader med programmeringskod ska finnas nedskrivna i dokumenten.

Den första delen av läckan går under namnet "Year Zero". Den omfattar CIA:s hemliga globala hackingprogram, och malwarearsenal.

Kan avlyssna Iphone

Dokumenten avslöjar även en rad så kallade exploits – säkerthesluckor i program som spionorganisationen skulle kunna dra fördel av – i prylar som Apples Iphone, Googles Android, Microsofts Windows, och Samsungs smart TV;s.

Exploitsen som avslöjas i dokumenten påstås ge CIA tillgång till mikrofonerna i apparaterna.

"Den alltmer sofistikerade övervakningstekniken har tidigare medfört liknelser med George Orwells 1984, men "Weeping Angel" som utvecklats av CIA: s Embedded Devices Branch (EDB), som angriper smarta TV-apparater, och förvandlar dem till hemliga buggmikrofoner, är säkerligen dess mest typiska förverkligande.", skriver visselblåsarorganisationen i pressmeddelandet.

Dokumenten ska även bevisa att CIA enkelt kan få tillgång till krypterade meddelanden i appar som påstås erbjuda säker kommunikation, som Signal, Telegram och WhatsApp.

Kim Dotcom, fildelare som grundade den tidigare fildelningsjätten Megaupload, skriver en rad upprörda inlägg på Twitter.

– De betydande CIA läckorna från @Wikileaks idag är det sista slaget mot de amerikanska spionorganisationerna som är utom all kontroll, de arbetar mot oss alla, överallt, skriver han i ett inlägg.

Källan som lämnat över dokumenten till Wikileaks har i ett uttalande förklarat att anledningen till läckan är att skapa en debatt. Källan anser att CIA överskrider sina befogenheter och att organisationen behöver lysas igenom.

"Källan önskar initiera en offentlig debatt om säkerheten, skapande, användning, spridning och demokratisk kontroll av cybervapen", skriver Wikileaks i pressmeddelandet.

Det finns ännu ingen offentlig bekräftelse på att dokumenten är äkta.