Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wikileaks grundare Julian Assange kan tänka sig utlämnad till USA

Julian Assange som är misstänkt för våldtäkt i Sverige är nu beredd att bli utlämnad till USA.

Men bara på ett villkor. Det är att Barack Obama benådar Chelsea Manning som dömdes till ett långt fängelsestraff 2013, skriver Expressen. Detta för att han läckte hemlighetsstämplat material.

Wikileaks-grundaren Julian Assange har fått politisk asyl i Ecuador. Men han har inte kunnat resa dit. Istället har Julian Assange i fyra och ett halvt år bott i Ecuadors ambassad i London.

Brittisk polis väntar utanför ambassaden för att gripa honom. Detta efter ett domstolsbeslut om att han ska överlämnas till Sverige där han är misstänkt för våldtäkt 2010.

Han har dock inte velat åka till Sverige eftersom det finns en rädsla för att sedan utlämnas till USA. I USA finns en så kallad grand juryutredning mot honom. Det handlar om allvarlig brottslighet på grund av att Wikileaks publicerat hemlighetsstämplad information.

Assange har twittrat på Wikileaks officiella konto om att han är beredd att bli överlämnad till USA. Men med villkoret att Chelsea Manning benådas.