Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VM-skidåkare häktad och hånad i tullen – landslagskollegan från Mora: "De frågade om han var terrorist"

En skidåkare från Venezuela häktades vid flygplatsen i Frankrike.
De trodde inte på att han skulle åka VM.
– De trodde att han smugglade droger, säger landslagskollegan César Baena, som pluggat och bott i Mora, till Expressen.

Annons

Läs också: Cesar har sikte på OS

Venezuelas medverkan i VM skakas av en tragisk skandal.

Åkarna var på väg till Sverige – som de återkommande gör – för uppladdningsläger. Men vid mellanlandningen i frankrike trodde tulltjänstemännen inte på att Adrian Solano skulle tävla för sitt land i VM.

– Han hade bara 20 euro i kontanter med sig, inga kredit- eller bankkort. Det väckte misstankar. Sen förklarade han att han skulle åka skid-VM, men de bara skrattade åt honom. ”Du kommer från Venezuela, där finns det inte ens snö!”, berättar landslagskollegan César Baena för Expressen.

Baena har tränat mycket i Sverige och har också gått på Mora Folkhögsskola. Han ska ha fått försöka med allt möjligt för att förklara för den franska polisen att Solano, som till vardags tränar i Iksu från Umeå, är en landslagsåkare för hans land.

– De trodde att han smugglade droger, bara för att han kom från Venezuela och var mörk i hyn. Jag tycker det är rasistiskt. De undersökte kroppen för att hitta droger. Och sen frågade de om han var terrorist, säger Baena till Expressen.

Solano har släppts efter fem dagar mot att han skickas tillbaka till hemlandet. Nu finns inte nog med pengar för att skicka tillbaka honom direkt till VM i Lahtis.