Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VM-guld till Tove Alexandersson – nu är hon främsta svenska orienteraren någonsin: "Det har varit väldigt upp och ner"

Efter en avvaktande (nåja) start på orienterings-VM för Tove Alexandersson är hon nu tillbaka på toppen av prispallen. Hon plockade hem guldet i långdistans i överlägsen stil och är därmed, räknat i medaljer, den främste svenska orienteraren genom tiderna.
– Jag har inte hunnit fundera på hur jag ska fira, säger Tove Alexandersson till SVT Sport.

Att kalla Tove Alexanderssons inledning av VM för tung är en rejäl överdrift men efter ett guld och två silver samt en diskvalificering på medeldistansen var det en revanschsugen Alexandersson som gav sig ut på långdistansen. Det blev en svensk-dansk duell mot Maja Alm men i slutändan var segermarginalen trygg och säker, en minut före danskan. Sabine Hauswirth från Schweiz tog bronset.

– Det har varit väldigt upp och ner under veckan. Det är det här jag älskar med mästerskap.

– Nu måste jag smälta det här, säger hon till SVT Sport.

Guldet var Stora Tuna-orienterarens tredje långdistansguld och hennes fjärde medalj under detta VM. Därmed är Tove Alexandersson medaljmässigt den främsta svenske orienteraren i historien, enligt SVT Sport.