Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vissa tarmbakterier kan orsaka alzheimer: "Nu skulle man kunna förhindra att folk insjuknar"

Tarmbakterier kan påskynda utveckling av alzheimer, visar ny forskning från Lunds universitet.
– Nu skulle man faktiskt kunna förhindra att folk insjuknar, säger en av forskarna till TT.

Forskarna har undersökt tarmfloran hos friska möss och jämfört den med möss med alzheimer. Resultatet visade att sammansättningen av bakterier i mössens tarmar skiljde sig åt, skriver TT.

– Vi blev överraskade över att det blev så stor skillnad. Det var 70 procent mindre mängd plack i hjärnan hos möss utan bakterier i tarmen, säger Frida Fåk Hållenius, docent vid Centrum för Preventiv Livsmedelsforskning, till TT.

Plack är små klumpar av protein som bildas vid nervtrådarna och bryter ner nervcellerna i hjärnan hos personer med Alzheimers sjukdom.

Alla människor bär på tarmbakterier och det utgör i sig ingen fara då många bakterier lever i symbios med bäraren. Men om tarmfloran kommer i obalans, till exempel på grund av kost, kan en inflammation uppstå. Forskarna ska nu identifiera vilka bakterier som påverkar tillväxten av plack och undersöka om man med kostens hjälp kan förebygga sjukdomen. Det hela kan innebära ett stort genombrott inom alzheimersforskningen.

– Nu skulle man faktiskt kunna göra något aktivt och förebygga att sjukdomen bryter ut. Kan man försena insjuknandet kan det bli så att man inte alls behöver utveckla sjukdomen. Och det bara genom att ändra kost och se till att ha en skyddande tarmflora, säger Frida Fåk Hållenius till TT.