Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vice president Pence använde privatmejl i jobbet – och blev hackad

USA:s vice president Mike Pence har använt sin privata e-mailadress när han diskuterat känsliga ämnen och säkerhetsfrågor.
Mejlen användes under Pences tid som guvernör i Indianapolis – samtidigt som han utsattes för hackning, uppger USA Today.

Under valkampanjen förra året gjorde Mike Pence stor sak av att motståndaren Hillary Clinton använt sin privata mejladress för statsangelägenheter.

Pence utsatte Clinton för våldsam kritik eftersom att han ansåg att hon gjorde sig till ett lätt mål för hackare som riskerade att få tag på känslig information.

Nu avslöjas det att vice president Mike Pence också har använt sig av sin privata e-mailadress. Pence ska bland annat ha diskuterat känsliga ämnen som statens reaktioner på terrorattacker, och andra säkerhetsfrågor, uppger USA Today.

Fick kontot hackat

Cyberexperter säger till Indanapolis Star att Pences e-mails har varit precis lika osäkra som Clintons.

Medan Pence kritiserade Clinton för att hon kunde ha blivit hackad – visar avslöjandet att Pence konto faktiskt utsattes för intrång.

En bedragare ska ha skickat mail till Pences kontakter. I bedrägeriförsöket hävdades det att Pence och hans fru blivit strandsatta i Filippinerna och var i akut behov av pengar.

Det är inte olagligt i Indiana för statsanställda att använda sin privata adress. Men enligt lagen måste mejlen behållas och registreras för offentligheten.

Känsliga statshemligheter

Indianapolis Star har begärt ut e-mailen som har skickats från Pence privata konto – men tidningen nekades att få ut ett flertal mejl eftersom de innehöll allt för känsliga statshemiligheter.

– Det är en sak att ha ett privat konto och skicka födelsedagshälsningar till sina barnbarn. Men det är en helt annan sak att använda den för att skicka och ta emot meddelanden som är känsliga och kan påverka människor negativt om att informationen är offentlig, säger Justin Cappos, datasäkerhetsforskare på New York universitet, till USA Today,