Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattnet i Hede är slut – en temporär vattenledning kan bli lösningen

På fredagsförmiddagen upptäckte Hedeborna att det var dåligt tryck i kranarna. Nu pekar allt mot att det är slut på vatten i brunnen.
– Med högsta sannolikhet är det så, säger Paulina Wennerlund, sekreterare i Hede vattensamfällighetsförening.

Ungefär 45 hushåll, två hyreshus och Hedegården, kommunens boende för ensamkommande flyktingbarn, är beroende av vatten från brunnen som Hede vattensamfällighetsförening har hand om. Varje dag förbrukas ungefär 55 kubikmeter vatten i byn. På fredagsförmiddagen tog vattnet slut.

– Vi har hållit på sedan klockan nio i morse. Då drog jag på kranen och märkte att det var dåligt tryck. Därför åkte jag upp till pumphuset på en gång och då upptäckte vi att det var fyra centimeter vatten på botten av cisternen. Den ska rymma 16 kubik. Pumpen hade slagit ur så vi provade att slå igång den. Då gick den i två minuter innan den slog ifrån igen, förklarar Paulina Wennerlund.

För att säkerställa att det inte var pumpen som felade gjordes en kontroll, men när det visade sig att den fungerade pekar det mesta på att brunnen sinat.

– Den började gå och fyllde upp i alla fall en halvmeter vatten i tanken, så den fungerar. Men den slog ifrån igen efter en stund. Det betyder att pumpen pumpar upp det lilla vatten som finns kvar i brunnen innan den slår av igen, säger Paulina Wennerlund.

Till en början diskuterade styrelsemedlemmarna om det skulle gå att få dit en tankbil som tillfälligt kunde förse Hedeborna med hushållsvatten, men den lösningen fungerar bara om det inte är minusgrader.

– Det kommer nog inte komma någon tankbil. Vi håller på att titta på altenativ, men vi vet inte inte hur vi ska lösa det här, säger Paulina Wennerlund.

Det låter som att det kommer bli några tuffa dygn för Hedeborna.

– Det kan du räkna med, men det handlar inte bara om dygn. Det beror på hur lång tid det tar innan vi kan få hit en markledning och få reda på vad det kostar. Vi har ett styrelsebeslut på att dra hit en ledning, men det kommer bli kostsamt och kännbart, säger Paulina Wennerlund.