Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västerbergslagens släktforskare gjorde numismatisk vårutflykt till Avesta

INSÄNT: Den 11 maj gjorde Västerbergslagens släktforskare sin årliga vårutflykt.

I år gick resan till Avesta och Myntmuseet.

Resan gick sedan vidare mot Avesta och Myntmuseet i Gamla byn. Där möttes gruppen av de kunniga guiderna Ina och Lars Hedström. Initiativtagare till museet var Axel Ax:son Johnsson som tidigt köpte in huvuddelen av mynten redan omkring 1920.

Ett gammalt sädesmagasin renoverades och iordningställdes till museum som invigdes av H.M. konungen 1983. Myntmuseet visar Sveriges mynthistoria från vikingatid fram till våra dagar. Även äldre utländska mynt visas. Museet har Sveriges största samling av plåtmynt där också världens tyngsta mynt, 19,7 kg, visas i en egen monter.

Plåtmynten är tillverkade vid myntverket vid Avestaforsen. Det anlades av förste myntmästaren Marcus Kock 1642. Myntverket var igång nästan 200 år till 1832. Lite kuriosa är att taket på slottet Versailles i Paris är gjort av kopparplåtar från Avesta. Myntmuseet handhas idag av Nordstiernan.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips