Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varning för stor lavinfara i fjällen: "Tung blöt snö och regn ställer till det"

En lavinvarning har gått ut över Abiskofjällen i Norrland. Allmänheten varnas för att bege sig ut på fjället.
– Det är mildare väder än normalt vilket ställer till det, säger Kristoffer Molarin, meteorolog på Foreca.

Flera varningar har gått ut från SMHI om besvärligt väder i Lapplandsfjällen. Nu har även en lavinvarning utfärdats för Abisko och Riksgränsen.

– Det är mycket blåsigt med stormbyar och mycket hårda vindar. Det i kombination med blötsnö och regn ger ett besvärligt väder i Lapplandsfjällen.

Lavinvarningen är på nivå fyra vilket är den näst högsta varningen. Det finns en stor lavinfara med mycket farliga förhållanden.

Regnet och den tunga blötsnön är utlösande faktorer för laviner. Allmänheten varnas för att vistas i fjällen och områden nedanför branta fjällsluttningar.

– Nederbörden kommer att dra in mot Norrbottens inland mot Kirunaområdet, Jokkmokk och Gällivare. Det finns risk för ishalka på vägarna.

Först under fredagen vänder det besvärliga vädret och de milda graderna sjunker.

– Det är ovanligt milt väder för att vara den här tiden på året. Det gäller i stort sett hela landet. Det är först på fredag som det återigen blir kallare.