Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världen vapenrustar – nivån lika hög som under kalla kriget

Vapenskramlet i världen tilltar. Vapenvolymen har de senaste fem åren ökat med 8,4 procent enligt fredsforskningsinstitutet Sipri.

Inte sedan 1989 – före Sovjetunionens och östblockets kollaps – har vapenflödet nått samma nivå som i fjol. Och ökningen fortsätter. Det skriver Svenska Dagbladet.

– Vi är oroade. Spänningarna har eskalerat på många platser. Det har lett till en upprustning, och när vapnen blir fler finns alltid risken att de kommer att användas, säger Aude Fleurant, chef för Sipris program för vapen och militärutgifter till TT.

De största vapenimportörerna i världen 2012–2016 var Indien (13 procent av den totala volymen) och Saudiarabien (8,2 procent).

De största vapenexportörerna under samma period var USA (33 procent av den totala volymen) och Ryssland (23 procent). Sverige nådde 1,2 procent vilket är en minskning med 35 procent sedan 2007–2011.

Begreppen vapenflöde och vapenvolym avser främst vapenhandel mellan länder, liksom gåvor och licensproduktion.