Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våren högsäsong för stenskott – "Sätt på stenskottsplåster direkt"

Högsäsongen för stenskott är i full gång. Mars och april är de månader när bilar träffas av flest stenskott och glasskador uppstår.

Alla bilägare har väl någon gång upplevt att det bara smäller till i vindrutan och plötsligt finns där ett märke eller en spricka efter ett stenskott.

Extra utsatt för stenskott är bilarna just nu eftersom Is och snö har börjat smältas bort från vägarna men gruset har ännu inte sopats bort. Därför slungas grus iväg som projektiler som i värsta fall träffar vindrutan.

För de som byter vindruteglas eller bara lagar små sprickor är det bråda dagar.

– Det är många som kommer och vill ha hjälp med stenskott, säger Claes Sandberg, på Ryds Bilglas på Ingarvet i Falun.

I regel grusas vissa vägar mycket under vintern och när det blir vårmånader blir det förrädiskt.

– E16, mellan Falun och Borlänge, är enligt många ett vägavsnitt där risken är stor för stenskott, säger Claes Sandberg.

Om olyckan är framme. Vad ska man då göra?

– Sätt på ett stenskottsplåster direkt. Det förhindrar inte att rutan kan spricka men håller borta smuts och väta innan lagning, betronar Claes Sandberg.

– Man ska inte vänta med att laga ett stenskott eller spricka utan försöka boka en tid så snabbt som möjligt.

Det går inte att skydda vindrutan helt från stenskott. Men man minimerar riskerna något genom att hålla rätt avstånd i trafiken.