Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Var i ungdoms-OS-final i spjut och stafett – nu lämnar jättetalangen Avesta: "Kan inte vara kvar för evigt"

2015 var Ida Thunberg i dubbla finaler i ungdoms-OS i den udda kombinationen spjut och stafett – och i somras blev hon åtta i sjukamp i ungdoms-EM.
Men nu lämnar Avestatjejen moderklubben IK Stål för KFUM Örebro.
– Jag kan inte vara kvar i Avesta för evigt, säger hon.

Ida Thunberg, 17, är en av Sveriges största friidrottstalanger just nu – och från och med den 9 januari representerar Avestatjejen alltså KFUM Örebro i stället för moderklubben IK Stål från Avesta.

– Jag ville ha lite förändringar. Jag kan inte vara kvar i Avesta för evigt, och då kan jag lika gärna byta nu när jag är 17. En ny och större klubb ger mig lite andra förutsättningar gentemot min gamla klubb som var väldigt lite, det var egentligen bara jag och en kille som satsade på friidrotten där. I Örebro kan jag vara med i stafetter och klubbtävlingar och sådana saker som jag aldrig kunnat vara med på tidigare, säger Thunberg som dock kommer att bo kvar i Avesta åtminstone ett och ett halvt år kvar.

– Jag går andra året på gymnasiet, och ska gå ut det innan jag flyttar, så jag kommer att bo kvar och träna de flesta av mina pass i Avesta. Jag har min styrketränare Gunnar Martinsson här hemma, så jag tror att det kommer fungera bra.

LÄS MER: VM-sprinter Odain Rose klar för Örebroklubb: "Är superstort"

17-åringen är en multibegåvning som 2015 tog sig till ungdoms-OS-final i både spjut och stafett och som i somras tog hon en åttondeplats i sjukamp på ungdoms-EM i Tblisi. Thunbergs 5 556 poäng i sjukampen där är ett av de bästa svenska resultaten någonsin av en 17-åring (269 poäng bakom Carolina Klüfts toppnotering, 147 sämre än supertalangen Bianca Salming gjorde 2015), och förutom att toppa Sverigebästalistan för 17-åringar i sjukamp överlägset var Thunberg 2016 dessutom statistisk Sverigetvåa på 100 meter, 300 meter häck, i längdhopp och spjut, trea på 100 meter häck, fyra på 200 meter, femma i kula och topp 20 även på 800 meter och i höjdhopp.

Men vilken gren hon kommer att satsa på i framtiden – sprint, längdhopp, spjut, sjukamp? – är långtifrån hugget i sten.

– Jag vet faktiskt inte vad det blir. Jag tror inte det blir så mycket sjukamp 2017 i alla fall. 100 meter, 100 meter häck och längdhopp är väl det som varit mina bästa grenar på slutet, och jag ska försöka kvala in till junior-EM i Italien i någon av de grenarna. Jag vill köra mer mångkamp i framtiden, men när man går från F17- till F19-klassen blir det nya häckhöjder och nya vikter på redskapen, och därför vill jag ta ett år och bara träna in mig på dem, säger hon.

Thunbergs övergång till KFUM Örebro blir klar den 9 januari, och bara fem dagar senare gör hon debut för nya klubben när Örebro indoor games avgörs i Tybblelundshallen.

– Där kommer jag tävla i 60 meter, 60 meter häck och längdhopp. Men jag kommer inte satsa så mycket på inomhussäsongen, det blir bara Örebro, en tävling i Växjö och så SM. Jag tar inomhussäsongen som en träningsperiod inför sommaren i stället, säger hon.