Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Vår generation har ansvaret att sprida kunskapen om Förintelsen vidare"

 
Dalaungdomar i Förintelsens spår
Visa alla artiklar

Hej där hemma!

Trots att vi under ett års tid förberett oss för det jag nu sett har jag fått så många intryck och känslor som jag inte än har kunnat smälta.

Igår besökte vi "Auschwitz 1", det före detta koncentrationslägret som idag skildrar fångarnas bisarra levnadsförhållanden i form av ett museum.

Att gå genom tegelhusens trånga korridorer och se de rum där fångarna tvingades sova – ibland ståendes hela nätterna – för att sedan, utan energi i form av näring och sömn, arbeta hela dagarna, gör att man ser saker ur ett nytt perspektiv.

Vi passerade även en vägg där fångar avrättades på det mest förödmjukande vis. Lägrets alla fångar tvingades skåda när deras vänner och familjemedlemmar sköts till döds, nakna, framför en vägg mitt på lägrets samlingsplats.

I dag åkte vi till Auschwitz-Birkenau. Det första vi möttes av när vi kom dit var den port som jag så många gånger tidigare sett när vi läst om Förintelsen. Genom porten finns ett järnvägsspår vars slut är en plattform där fångar fick stiga av efter att de stått på ett tåg under flera dagars tid. Därefter selekterades de beroende på ålder och hälsostatus och fördes antingen direkt till en av lägrets fem gaskammare eller till arbete.

Att befinna sig på den plats där det mördades över en miljon människor skapar känslor som inte fullt ut går att beskriva. Bara synen av porten ger en illamåendekänsla i hela kroppen. Man blir äcklad av tanken på att man utan någon som helst etik och moral behandlade oskyldiga människor som produkter.

Samtidigt är jag väldigt tacksam att jag fått chansen att besöka dessa platser. Snart kommer det inte finnas några Förintelseöverlevare kvar vid liv, vilket ger vår generation ansvaret att sprida kunskapen vidare.

När jag kommer hem ska jag berätta om allt jag har sett och hört!

Kram

Fia Samuelsson

Nyligen reste elever från ABB Industrigymnasium i Ludvika till Förintelselägren Auschwitz och Auschwitz-Birkenau i en resa arrangerad av Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA). Tidningen följde med och du har just läst ett av breven eleverna skrev brev hem till vänner och familj i Ludvika och Dalarna. I den här minidokumentären får du veta mer om resan:

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Avesta Tidning Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel