Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vänsterpartiet vill anordna cruising på 1 maj

Vänsterpartiet i Mora vill anordna en cruising på 1 maj, som en alternativ 1 maj-demonstration.
– Allt handlar inte om sport i arbetarrörelsen, här uppe är man väldigt motorintresserad så vi tänkte lyfta upp det här, säger Moravänsterns ordförande David Örnberg.

Internationalen kan komma att ackompanjeras av motorbuller i Mora på 1 maj. Vänsterpartiet har lämnat in en ansökan om tillstånd för en cruising till Länsstyrelsen Dalarna.

– I dagsläget väntar vi på länsstyrelsens godkännande, säger David Örnberg.

Crusingen ska genomföras under en timme i Mora med start klockan 13 den 1 maj på vid restaurang Strand Kök & Bar vid Saxviken. Cruisingen ska sedan gå på E45 och avslutas vid Tingsnäsbadet.

– Mellan klockan 14 och 18 kommer man ha möjlighet att ställa upp fordon på Fridhemsplan.

Idén har grott länge inom partiet i Mora och bakgrunden är att ta tillvara de intressen som finns inom arbetarrörelsens led.

– Vi tänkte, vad är intressesfären? Här uppe är vi väldigt motorintresserade. Allt handlar inte om sport i arbetarrörelsen så vi tänkte lyfta upp det. Det handlar om att lyfta arbetarrörelsens ena kulturvinge.

Vänsterpartiets offiiella linje är att bilismen ska minska, hur rimmar då en cruising med det?

– Allt är relativt, då kan man lika gärna höja blicken mot Vasaloppets dieseluppvärmning. Och man kan ställa sig frågan om det är rimligt ur miljösynpunkt att byta bil var tredje år.

Men en cruising handlar ju i princip om nöjesbilåkning?

– 1 maj handlar om att hedra arbetarröelsen och det är inte partipolitiskt. Då valde vi att ta en annorlunda approach på det. Vi planerar också ett seminarium innan cruisingen. Vad är inte klart än, men det blir motorrelaterat. Förhoppningsvis kan någon prata om hur fordon kan bli mer miljövänliga.

Vad har du själv för bil?

– Just nu en Ford Mustang, årsmodell -80. Den har en fyrcylindrig motor så den är lite speciell. Jag ska göra i ordning den inför den här dagen. Men mitt hjärta klappar egentligen för små hundkojor.

Hur mycket folk hoppas ni på?

– Ingen aning. Vi får se vad som händer, men vi hoppas på stor uppslutning. Och vi hoppas att de som kommer har förståelse för att vi inte vill att man ska exponera några sydstatsflaggor, som åter kommit att symbolisera sådant vi inte står för. Det ber vi deltagare att respektera.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android