Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valnederlag för Nederländernas högerpopulister – nu väntar förhandlingar

Högerpopulistiska och invandringskritiska partiet PVV med den omstridde partiledaren Geert Wilders går bakåt enligt de första prognoserna sedan vallokalerna i Nederländerna stängt.

I stället är det sittande premiärminister Mark Ruttes parti, det högerliberala VVD, "Folkpartiet för frihet och demokrati" som förutspås 31 av 150 ledamöter i Nederländernas parlament.

Opinionsundersökningar före valet siade dock annorlunda; enligt dem skulle den starkt islamkritiske Geert Wilders och det invandringskritiska konservativa PVV, "Partiet för frihet" ta hem spelet.

PVV tros dock bara få 19 mandat, alltså stolar i parlamentet, av 150. Valdeltagandet rapporteras vara oväntat högt, över 80 procent och valförrättarna har fått göra ruscher för att snabbt få fram valsedlar till lokaler där sådana tagit slut.

Men att utropa Rutte och VVD som segrare kan vara förhastat; 31 ledamöter är en minskning jämfört med valet 2012 då VVD fick 41.

Och 31 ledamöter av 150 är mycket långt från en majoritet, alltså väntar koalititionsförhandlingar som kan bli både segdragna och svåra då kompromisser alltid måste göras i koalitionsregeringar vilket skapar besvikna väljare.

Vilket i sin tur kan innebära grogrund för populistiska partier i kommande val, besvikna eftervalsdebatter om svek – och instabila koalitioner som avlöser varandra när det interna trycket på något parti, vars väljare anser att koalitionens förda politik innebär för stora avsteg från vallöftena, blir för stort.

Samtliga övriga partier har dock sagt sig neka koalition med Wilders och PVV. Bland övriga partier märks kristdemokratiska CDA och liberala D66 med 19 mandat vardera och gröna vänsterpartiet Groen Links som i prognoserna ges 16 mandat.

Socialdemokratiska PvdA gör ett katastrofval och rasar enligt prognoserna från de 38 mandat de haft sedan valet 2012 till dagens 9.