Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våldsamma kravaller under Trumps installation – över 200 gripna

Över 200 personer greps när demonstranter och polis drabbade samman under kravallerna i Washington DC på fredagen, då Donald Trump svor presidenteden.
Skyltfönster har krossats, bilar satts i brand och polisen använder tårgas och kravallutrustning för att skingra folkmassorna.

Annons

En limousine sattes i brand, soptunnor kastades mot fönster och stenar slungades mot polisen under upploppen i Washington på fredagen, uppger Telegraph.

Kunder tog skydd under borden på ett Starbuckskafé när flera hundra demonstranter passerade och glas från de krossade fönstren regnade in i kafét.

Läs mer: Donald Trump har svurits in – nu är han president

– De började kasta tegelstenar, sedan soptunnor men när det inte fungerade plockade de upp metallspikar och började slå in fönstren. De hade allting i sina ryggsäckar, säger Ronald Dye, polischef vid Talladega College i Alabama, som rest till huvudstaden med studenter och var en av de Starbuckskunder som tvingades ta skydd under borden när fönstren krossades.

Polisen, utrustad med kravallutrustning och sköldar, har använt chockgranater och tårgas för att skingra folkmassorna och minst 217 personer greps under eftermiddagen.

Organiserade, icke-våldsamma demonstrationer hölls också på flera håll i både huvudstaden och andra städer runtom i USA och världen.

– Du blir skärrad när du går i en fredlig marsch med trummor och sång och distraktionsgranater helt plötsligt börja smälla runtom dig, säger Daniel Hultqvist, en av de fredliga demontranterna, till The Washington Post.

– Människor som kastar stenar och tegelstenar underminerar syftet med protesterna.

Läs mer: Donald Trump svors in som president – se livesändningen i efterhand

De fredliga demonstrationerna planeras fortsätta: På lördagen anordnas en kvinnomarsch i Washington, där 200 000 personer förväntas delta, enligt Telegraph. Demonstrationen kan bli en av de största i stadens historia, skriver tidningen.