Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utsläpp av frätande syra på Outokumpu i Avesta – Läckan tätad: ”Bedömer att vi har ett stabilt läge”

Strax efter klockan nio på torsdagsmorgonen larmades räddningstjänsten till ett utsläpp av det kemiska ämnet fluorvätesyra på Outokumpu i Avesta. Det var ett tåg med fluorvätesyra som läckte. Inga personer ska ha skadats.

Uppdatering 16.50: I nuläget uppmanas berörda i närområdet att fortsätta hålla fönster, dörrar och ventilation stängda.

Larmet kom in klockan 09.06 och flera enheter från räddningstjänsten är på platsen och har jobbat med kemdykning och sanering.

– Man har upptäckt att en container med ganska koncentrerad fluorvätesyra som står på en järnvägsvagn har ett mindre läckage, säger räddningschef Mats Jansson.

Räddningstjänsten har i samarbete med Outokumpus personal jobbat med att täta läckaget.

– Vi bedömer nu att vi har ett stabilt läge, säger Mats Jansson på en presskonferens klockan 14.30.

Nu arbetar man för att kunna tömma den skadade containern. För att göra det har man tagit in hjälp från Rättvik och Farsta räddningstjänst, som är specialiserade på liknande situationer.

Just nu finns det inga kända personskador, och det ska inte inte vara någon fara för allmänheten i nuläget.

Det har gått ut ett VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, om att räddningschefen uppmanar boende i närheten av Outokumpu ska gå inomhus och stänga dörrar och fönster och stänga av ventilationen.

– Det är en ren försiktighetsåtgärd, säger Mats Jansson. Vi har inte några utsläpp eller moln med farligt ämne nu men i närområdet vill vi ändå gå ut med rekommendationen att man håller sig inne.

Outokumpu är utrymt och man har stannat delar av produktionen.

– Huset där containern har sprungit läck är ett slutet utrymme som är konstruerat för att hantera sådana här situationer så om det ska läcka någonstans är det väl där, säger Pål Åström, platschef på Outokumpu i Avesta.

– Det känns väldigt bra att ingen har kommit till skada och att vi har situationen under kontroll.

Avesta kommun har aktiverat beredningsgruppen och kriskommunikationsgruppen. Kommunen skriver på sin hemsida att som en försiktighetsåtgärd bedriver Bergsnässkolan, Domarhagsskolan, Karlfeldtgymnasiet och förskolan Bergsnäs sina verksamheter inomhus från klockan 11. Förskolan Violen har evakuerats.

– Vi har pratat med Björn Hansson som är vår högste chef som instruerat oss att hålla eleverna inomhus. Det är en säkerhetsåtgärd. Men eleverna får röra sig mellan byggnaderna, säger Mikael Andersson, rektor på Karlfeldtgymnasiet.

Känns det oroligt?

– Nej, jag tycker inte det. Vi fick snabba instruktioner och vi litar på den information vi får.

Avesta kommun skriver på sin hemsida klockan 13.54 att PH-värdet i dagvattnet i brunnen Mossen mellan Outokumpu och Dalavägen har sjunkit, vilket tyder på att det har läckt ut fluorvätesyra i dagvattennätet. Kommunen skriver vidare att vattnets PH-värde ses över kontinuerligt och att åtgärder har vidtagits för att neutralisera vattnet. Men dricksvattnet ska inte ha påverkats.

Badhuset Metropoolen har stängs tills vidare eftersom ventilationen behövde stängas av. Kommunen uppmanar boende i närområdet att hålla ventilationen avstängd.

Polisen har inlett en förundersökning rubricerad som arbetsplatsolycka genom framkallande av fara för annan. Polisen är på plats för att hjälpa till med avspärrningar.

– Vad jag förstår så har läckaget inträffat i ett slutet rum, vilket är bra ur ett saneringsperspektiv, säger Stefan Dangardt, presstalesman på polisen i Dalarna.

Fluorvätesyra är starkt frätande som gas och lösning. Det är mycket giftigt vid inandning och orsakar stor irritation för ögonen. Vid hudkontakt kan det ge svåra sårskador. fluorvätesyra kan även angripa glas och de flesta metaller.

Avesta kommun rapporterar på sin hemsida att de som behöver kontakta kommunen kan göra det hela kvällen. Avesta Servicecenter håller växeln öppen till midnatt och nås på telefon 0226-64 50 00 eller mejladressen [email protected]