Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utredningen klar: Norska skidlandslaget får fortsätta med astmamedicineringen

Det norska skidförbundet tillsatte en så kallad astmautredning i september efter den debatt som uppstod då Martin Johnsrud Sundby stängdes av för dopingbrott på grund av en astmamedicin.
I dag kom resultatet: Det norska skidlandslaget har inte brutit mot några regler och får där med fortsätta medicinera åkare utan astmadiagnos. berättar SVT Sport.

I somras stängdes den norska åkaren Martin Johnsrud Sundby av efter att han saknat dispens för sin astmamedicin. Enligt Expressen har även Therese Johaug berättat att hon fått astmamedicin, trots att hon inte har någon astmadiagnos.

I och med den astmadebatt som då uppstod tillsatte det norska skidförbundet en granskningsgrupp för att utreda om användandet av astmamedicin av friska åkare skulle få fortsätta eller inte.

På torsdagen kom resultatet och enligt norska TV2 har utredningen kommit fram till att det inte finns någon grund att anta att det norska landslaget på ett "oförsvarligt sätt diagnostiserat och/eller behandlat utövare utan påvisad astma eller liknande luftvägsproblem".

– Vi har inte upptäckt att friska idrottare har varit medicinerade, utan att det har funnits symptom, säger Katharina Rise, jurist och ledare av granskningsgruppen, vid presskonferensen där resultatet presenterades.

Texten uppdateras.