Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utbrett fusk bland elever och lärare vid de nationella proven

Elever som fuskar och lärare som hjälper eller skapar fördelar vid proven.
De nationella proven ska ge likvärdiga betyg i hela landet – är det tänkt. Verkligheten är nämligen en helt annan.

Svt:s Uppdrag granskning avslöjar (svt1 onsdag klockan 20) hur utbrett fusket är.

En granskning har gjorts via Lärarnas riksförbund, där nio procent av lärarna uppger att fusk vid de nationella proven har förekommit på just deras skola.

Elever ska ha skickat både provfrågor och svar till varandra, både före och under provet.

– Det kan vara att man tar upp mobiler eller har med mobiler, att man försöker smuggla in och ta bilder, för att skicka vidare. Vid nationella prov är det nästan ännu viktigare att fuska, eftersom de är så avgörande för betyget, säger en elev till Uppdrag granskning.

Men det är inte bara elever som fuskar vid det nationella provet.

Även lärarna bryter mot reglerna.

Det har visat sig att lärare har öppnat proven i förväg. Sedan har de före proven lagt tonvikt i undervisningen på sådant som kommer upp i provet.

Den undervisande läraren är också i regel den som rättar proven men det är ofta en sambedömning på skolan.

När Uppdrag granskning presenterar de avslöjande uppgifterna för gymnasie- och kunskapsminister Anna Ekström (S) blir hon upprörd.

– De nationella proven ska genomföras på ett rättssäkert och rättvist sätt, annars är det helt fel, säger Anna Ekström till svt.

– Det som kanske gör mig mest upprörd är när det fuskas så drabbar det framför allt den stora majoriteten som sköter sig, säger hon.