Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppgifter: Google – bygger gigantisk serverhall i Horndal

 
Googles etablering i Horndal
Visa alla artiklar

Hemliga kodord. Sekretessbelagda mejl. Hemlighetsmakeriet är stort runt det planerade industri- och utvecklingsområdet i Horndal utanför Avesta.
Orsaken: En stor serverhall ska byggas på platsen. Det säger flera källor till DT. Jätteföretaget Google pekas ut som det som ska etablera sig.
– Inga kommentarer, säger Anders Friberg, kommundirektör i Avesta.

I går kunde DT berätta att en stor industrietablering är på gång i Horndal. Kommunen har i våras köpt mark för femton och en halv miljoner kronor.

Enligt källor till DT är det jätteföretaget Google som planerar en serverhall på platsen, men detta är inget något av de inblandade vill bekräfta.

”Vi kommenterar inte rykten eller spekulationer” skriver Farshad Shadloo, kommunikationsansvarig på Google i Norden.

Facebook var det första stora internationella IT-bolag som valde att etablera ett stort datacenter i Sverige, i Luleå. Det kalla klimatet lockar och gör att energiåtgången för kylning minskar.

Nu kan alltså Google vara på tur. Enligt källor till DT planerar företaget att etablera sig i Horndal, där en ny kraftstation är på gång, som skulle kunna förse den energikrävande verksamheten med elektricitet. Där finns också ett ställverk kopplat till den stora Krångede-kraftledningen.

I en mejlkorrespondens mellan Svenska kraftnät, SVK, och Avesta kommun, som DT har begärt ut från myndigheten, skriver planingenjör Peter Granqvist från Avesta kommun att planerna rör ” s.k. elintensiva verksamheter”.

DT har även begärt ut mailloggar från kommunaldirektören Anders Friberg samt plan- och Stadsingenjör/Markchef Ulf Lademyr och utifrån dessa begärt ut ett stort antal mail som handlar om Krångede och investeringen i Horndal.

Vissa av kommunens mejl som exempelvis handlar om markförsäljning och kartor över området lämnades ut, men ett 40-tal mejl som berör själva företagsetableringen har blivit belagda med sekretess. Detta med hänvisning till offentlighets- och sekretesslagen 31:16, som berör enskilds affärsförbindelse med myndighet.

Av ämnesraderna framgår det att det handlar om Horndals ställverk, elnätssituationen i Horndal, Krångede, Svenska kraftnät, detaljplaner, etableringsärende och liknande.

Inte minst är det kryptiska ordet ”Yellow” är återkommande i ett flertal mejl och så gott som alla dessa är belagda med sekretess. Man kan utifrån ämnesraderna sluta sig till att Yellow är ett kodord för det företag som vill etablera sig på orten.

Det framgår tydligt att det är stora saker på gång och att ärendet är uppe på högsta nivå. Av de mail som inte sekretessbelagts kan man läsa att direktkontakt är taget med Vattenfalls VD Jörgen Espeling och ordförande Annika Wiklund. Regeringskansliet är informerat och Ylva Berg, vd för Business Sweden har kommunicerat med berörda departement.

”Vi är överens om att inget kommuniceras till Yellow förrän vi har ett formellt svar från SVK (Svenska kraftnät, reds anm)”, står det i ett referat från ett telefonmöte.

Tomas Sokolnicki är den person som driver det nationella datacenterinitiativet hos Business Sweden, en sammanslagning av Sveriges export- och investeringsråd och Invest in Sweden, och var bland annat delaktig när Facebook etablerade sig i Luleå. Dalarna är ytterligare en av flera uttalade intressenter.

–Jag är ansvarig för att hjälpa utländska företag att bygga datahallar i Sverige. Vi bygger relationer med företag och har en portfölj med olika lösningar, säger han när DT når honom.

Tomas Sokolnicki har haft en hel del mejlkorrespondens med Anders Friberg och de flesta meddelanden är sekretessbelagda.

Vad har dina kontakter med Avesta kommun gått ut på?

–Vi har tittat på flera alternativ i Dalarna, Falun är ett och Avesta ett annat.Vad ordet Yellow står för vill han inte säga.

– När du kommer in på den nivån kan jag inte kommentera det.

Av era mejl framgår det att det verkar vara ganska långt gångna planer, med kontakter på högsta ort. Är det en serverhall som ska byggas?

– Mycket av det vi gör är ju sekretessbelagt och det är inte upp till mig att säga något.

Invest in Dalarna, regional partner till Business Sweden, jobbar också aktivt för att locka hit datacenter, men även där är det locket på.

–Våra kundkontakter är sekretessbelagda, så jag kan varken säga bu eller bä, säger Johan Holmberg vd för Invest in Dalarna.

–Men datacenter är ju en spännande industri för Sverige rent generellt.

Kommundirektören Anders Friberg är lika förtegen om planerna. Han säger att det handlar om ett industri- och utvecklingsområde för lättare industri, kontor och liknande.

Om Google är spekulant på området eller vad för verksamhet som är på gång, det vill han inte berätta.

– När det gäller etableringsfrågor så kommenterar vi inte dem av princip. Det handlar dels om respekt för de företag som är inblandade, dels om Avesta som varumärke, säger han.

Ni har haft kontakt med Tomas Sokolnicki som ansvarar för datacenter från Business Swedens sida, handlar det om ett sådant?

– Avesta har en mängd olika kontakter och jag kan inte säga vad vi har diskuterat.

Vad är ”Yellow”?

– Jag kommenterar inte den frågan överhuvudtaget.