Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Twitterkonton hackade av anhängare till Erdogan

Flera internationella Twitterkonton har hackats av anhängare till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Ett av de utsatta kontona är Stockholms universitet.
– Det är någon som har missbrukat vårt engelskspråkiga konto, säger Stefan Nyman, pressekreterare på Stockholm universitet

Amnesty international, Unicef och Stockholms universitet är några av de Twtitterkonton som utsatts för hackning av anhängare till Erdogan.

– Vi tog bort tweeten så fort den upptäcktes. Nu har vi ändrat lösenord och vidtagit åtgärder för att återfå kontrollen över kontot, säger Stefan Nyman.

I tweeten som lagts ut har hackarna skrivit på turkiska, med bild på ett hakkors och en Youtubelänk med filmbilder på den turkiske presidenten.

Texten "Nazityskland" och "Naziholland" står inskrivet i inlägget tillsamans med en referens till det kommande valet i Turkiet.

Stockholms universitets internationella Twitterkonto har över 14 000 följare.

– Vi vet inte hur de kommit åt vårt konto. Det ska vi undersöka närmare.

Universitetet ska inte ha upptäckt att något annat av deras konton utsatts för hackning.

– Vi har flera konton men det verkar bara vara det engelspråkiga kontot som utsatts., Nu ska vi ha hög bevakning på alla våra konton i sociala medier den kommande veckan.

Enligt tekniksajten Gizmodo ska hundaratals konton utsatts för hackningen. Det verkar som att hackarna har använt sig av en sårbarhet i appen Twitter Counter.

Den som vet med sig att de har använt appen uppmanas att klicka på "Settings and privacy" och klicka på "Apps" för att ta bort Twitter Counter från de tillåtna apparna,