Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Se bilen sjunka genom isen: "Vad sjutton är det som händer?"

Tomas Kvist blev vittne till när isen brast och en bil sjönk i Västersjön utanför Surahammar.
–När de åkte ut på isen tänkte jag att det bara var en tidsfråga innan det skulle gå åt skogen, säger han.

Strax efter lunchtid på söndagen kallades räddningstjänsten till Västersjön strax utanför Ståltorp, söder om Surahammar, där en bil höll på att gå genom isen. Bilisten fick kasta sig ut ur bilen för att inte följa med till botten.

Tomas Kvist, från Västerås, blev vittne till händelsen.

Han berättar att han och några vänner var ute på Västersjön för att snowkite:a (en vintersport där man seglar fram på skidor eller bräda med hjälp av en drake, reds. anm).

– Jag tyckte först att jag såg en snöskoter som åkte ut på isen, men när jag tittade närmare såg jag att det var en bil. Min första tanke var naturligtvis ”Är de helt galna? Ska de åka ut på isen med en bil nu?”, säger han.

Enligt vittnesuppgifter ska bilen ha åkt runt på isen med en gummiring bakom.

– För att dra ungarna i, vilket är ännu mera galet. Vi tänkte att det bara var en tidsfråga innan det skulle gå åt skogen.

Det dröjde inte många minuter innan isen brast.

– Jag hade ju en kite i luften så jag var tvungen att fokusera på den, men i nästa sekund när jag vände mig om och tittade efter bilen så såg jag att den hade gått igenom isen. Halva bilen hade sjunkit ner.

Vad tänkte du då?

– Vad sjutton är det som händer? Vi visste om att bilen var tom så då kände vi att det var lugnt, men vi var rätt chockade över hur man kan komma på tanken att åka ut med en bil där nu.

Tomas Kvist berättar att brandkåren var väldigt snabbt på plats, men att det inte fanns så mycket som de kunde göra.

– De kunde ju inte heller köra ut på isen. Det enda alternativet för att få upp bilen är om de får dit någon vajer som är typ 100 meter lång och står på land och försöker vinscha upp den. Men jag tror inte att det går heller.

Enligt Tomas Kvist var isen bara mellan fem och tio centimeter tjock på söndagen när olyckan inträffade.

VLT har varit i kontakt med mannen som körde bilen som gick genom isen. Han förnekar att han drog barn på en gummiring efter bilen:

– Nej, de uppgifterna stämmer inte. Barnen åkte inte efter bilen. De åkte efter en skoter som var ute på isen. Jag var bara ute med bilen för att vända när isen brast. Det var ingen buskörning.

Se också: TV: Här kör polisen 220 kilometer i timmen på 80-väg för att hinna ikapp fartsyndare