Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Regeringen presenterar historiskt stort krispaket – 15 miljarder till kommuner och regioner

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Regeringen presenterade vid en presskonferens på torsdagsmorgonen nya budgetåtgärder med anledning av coronaviruset. Ett historiskt stort krispaket till kommuner och regioner presenterades.

TV: Följ senaste nytt kring corona-viruset – se sändningen från Expressen TV här:

Krispaketet ger kommuner och regioner 15 miljarder i tillskott i år och ytterligare 12,5 miljarder per år de kommande två åren.

– Det här är det största krispaketet som någonsin presenterats för den här sektorn, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Krispaketet baseras på att kommuner och regioner kan räkna med rejält minskade skatteintäkter i coronakrisens spår. Krispaketet ska kunna rädda jobb inom bland annat vård, omsorg och skola. 70 procent kommer att gå till kommunerna med 30 procent går till regionerna.

– Att vi har en global coronakris ska inte göra att läkaren, läraren eller sjuksköterskan blir av med jobbet, säger Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna.

Exakt hur pengarna kommer att fördelas meddelas senare men enligt Persson kan en normal kommun räkna med 30 miljoner kronor om året de närmaste åren.

Regeringen meddelade också att de krispaket som lanserats hittills, med bland annat möjlighet till korttidspermittering, utökad A-kassa och slopad arbetsgivaravgift, nu kostat över 100 miljarder.

På pressträffen deltog även Emil Källström ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet och finansmarknadsminister Per Bolund (MP).