Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Leif GW och Agneta Kumlin om åtalet mot polischef Lena Tysk

På tisdagen åtalades polischef Lena Tysk för ofredande efter att hon ska hotat Agneta Kumlin, lokalpolisområdeschefen i Sala/Fagersta/Surahammar, i samband med en ledningsgruppsdag på Sätra Brunn utanför Sala den 18 oktober.

Enligt åtalet ska Lena Tysk ha skrikit bland annat "du är döööd" och "du får aldrig mer tala med pressen" till Kumlin. Orsaken till hotet ska ha varit, som vi berättat tidigare, att Kumlin hade kritiserat polisens omorganisationen i en intervju med SVT Västmanland.

Agneta Kumlin säger att hon hade förhoppningar om att det skulle bli åtal. Hon vill inte kommentera det som står i varken stämningsansökan eller förundersökningsprotokollet men att hon helst sett att Lena Tysk själv erkänt.

Vad tror händer med dig om Lena Tysk frias?

– Jag har ingen aning vad som kommer att hända. Jag kan bara berätta min uppfattning om vad som hände, säger Agneta Kumlin.

Hör hela intervjun med Agneta Kumlin nedan.

I en telefonintervju säger Leif GW Persson att benägenheten att åtala den här typen av ärenden vanligtvis är låg men att han är glad att chefsåklagaren har bestämt att väcka åtal.

– Jag noterar med glädje att det har gått till åtal för jag anser fortfarande att det är ett fullständigt häpnadsväckande uttalande, säger Leif GW Persson.

Leif GW Persson berättar:

Den 7 november beslutade justitiekanslern att de inte skulle genomföra någon förundersökning mot Lena Tysk gällande brott mot tryck- eller yttrandefrihetsgrundlagarna. Staffan Dalfjord, före detta polis och kollega till Agneta Kumlin anser att det är helt fel beslut.

– Det är tondövt av justitiekanslern att inte första att en polischef inte kan hota en annan polischef med döden, säger Staffan Dalfjord.

Här kan du se hela livesändningen: