Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Korruption i Rumänien hett ämne för EU:s ministrar

Stora protester mot förslaget att avkriminalisera vissa typer av korruption fick regeringen i Rumänien till slut att backa.
Nu väntas korruption vara ett hett ämne för EU:s ministrar som idag möts i Bryssel.
– Vi är oerhört upprörda över vad som har hänt, säger Ann Linde (S), EU- och handelsminister.

Annons

Förslaget att avkriminalisera korruption i Rumänien innebar enligt kritiker att tjänstemän som åtalats eller dömts för korruption skulle komma att frikännas och gå straffria.

– Det är bara en väg att gå och det är att försöka få bort korruption som finns mer eller mindre i medlemsländerna. Det är nog därför reaktionerna är så starka eftersom att man såg en positiv utveckling som verkade brytas.

EU har fått kritik för att de valt att stoppa ett offentliggörande av en rapport om korruption inom unionen som skulle ha kommit ut under 2016. Men Ann Lind anser inte att det finns någon anledning att betvivla EU:s motiv.

– Jag tycker att EU:s arbete mot korruption är seriös och särskilt nu när det kommit upp på dagordningen igen. Kampen mot korruption kommer att fortsätta.

MER LÄSNING:

Regeringen backar efter folkets protester: "Jag vill inte se ett splittrat Rumänien"