Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Föräldrar i tolv särskilt viktiga samhällssektorer ska få barnomsorg vid skolstängning – se myndigheternas presskonferens

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Under fredagen höll inrikesminister Mikael Damberg och utbildningsminister Anna Ekström en pressträff tillsammans med generaldirektören för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Dan Eliasson och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Följ senaste nytt kring corona-viruset - se sändningen från Expressen TV här:

Under pressträffen berättade myndigheterna bland annat att regeringen under fredagskvällen antagit en förordning som gör det möjligt att säkra barnomsorgen för tolv särskilt viktiga samhällssektorer om grundskolorna skulle tvingas stänga.

I den förordning som regeringen under fredagen beslutade kring listas tolv sektorer som särskilt viktiga.

Energiförsörjning, finansiella tjänster, handel och industri, hälso- och sjukvård samt omsorg, information och kommunikation, kommunalteknisk försörjning, livsmedel, militärt försvar, offentlig förvaltning, skydd och säkerhet, socialförsäkringar, transporter är sektorerna som listas.

– Jag vill rikta ett stort tack till alla män och kvinnor runt om i landet som gör ovärderliga insatser i kampen mot coronaviruset. det handlar inte minst om personalen i hälso- och sjukvården som arbetar målmedvetet dagens alla timmar att vårda och försvåra smittspridningen, sade inrikesminister Mikael Damberg under presskonferensen och fortsatte.

– Det handlar också om alla andra samhällsgrupper som får samhället att fungera – lastbilschaufförer, sophämtare, lokalvårdare, personal inom förskola och skola. Tack för er insats. Ni är samhällets hjältar i det här läget. Utan er stannar Sverige.

Under presskonferensen var myndigheterna tydliga med att det inte är aktuellt att stänga för- och grundskolorna för tillfället. Skulle det krävas ska föräldrar i de sektorer som anses som särskilt viktiga garanteras barnomsorg av den kommun barnen bor i.

– Vårdnadshavare som jobbar inom samhällsviktig verksamhet måste vara trygga att deras barn alltid har omsorg, även om skolorna behöver stängas, sade utbildningsminister Anna Ekström under presskonferensen.