Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Turbulent och upprört över chefens ledarstil vid Region Dalarna – anklagas för att spionera på anställda

 
Krisen på Region Dalarna
Visa alla artiklar

Det är turbulent vid Region Dalarna. Regionchefen Tiina Ohlsson har dragit på sig ett utbrett missnöje. Kritik som bekräftas av toppolitiker och fack.
– Under fem månaders tid lät hon spionera på anställda vid en enhet - när de kom till jobbet och när de gick. De blev naturligtvis helt knäckta av detta när de fick veta, säger en anställd DT talat med.

I veckan hade Region Dalarnas ledning ett stormöte med de fackliga organisationerna och personalen. På mötet diskuterades arbetsklimatet och ett utbrett ledarskapsmissnöje med chefen Tiina Ohlsson.

LÄS ÄVEN: Regiondirektören Tiina Ohlsson svarar på kritiken: "Ingen förtroendekris"

DT har pratat med flera inom Region Dalarna. Den utlösande faktorn ska vara att regionchef Tiina Ohlsson tidigare i år under fem månader bevakat anställda vid en enhet - hur de skött sina arbetstider. Bevakningen har genomförts som en hemlig tidskontroll - då vissa anställda fört anteckningar om hur personalen gått och kommit - samt sedan jämfört detta med inlämnade tidrapporter.

– Man har helt enkelt spionerat på dem och rapporterat när de kommit till jobbet, och när de gått, säger den anställde DT talat med.

Det var strax före semester som arbetsgruppen fick vetskap om övervakningen.

– De blev då helt knäckta. De begärde ut dokumentationen och fick den. De försökte rekonstruera och minnas så långt det gick. De kunde motivera allt väsentligt, utom sju-åtta enstaka tillfällen för hela gruppen, säger en person DT talat med.

Bevakningen resulterade inte i någon åtgärd. Ingen har kritiserats, varnats eller varslats om uppsägning.

LÄS OCKSÅ: Ordförande Leif Nilsson: "Vi har bett personalen om ursäkt".

– De försökte få till ett möte med regionchefen för att diskutera saken. Det ville inte hon med hänvisning till att "det fick vara bra med detta" och "nu borstar vi av oss det här och går vidare", säger personen.

Enligt uppgifter till DT bottnar övervakningen i ett påstående om att enheten under många år "gått och kommit som de önskat".

– Det är vad regionchefen sagt till oss. Jag har aldrig hört någon tala så om dem under alla mina år här, säger en uppgiftslämnare.

Vid Region Dalarna har nu många reagerat negativt på det inträffade.

– Det handlar inte bara om denna händelse. Det handlar om flera saker om hur Tiina Ohlsson sköter sig i sin chefsroll, säger en person Dt talat med.

I förra veckan informerade de olika fackliga organisationerna vid Region Dalarna sina medlemmar om läget. I början av veckan hölls stormöten då ordförande Leif Nilsson deltog och berättade att insatser ska göras för att förbättra arbetsklimatet, samt att han hade fortsatt förtroende för Tiina Ohlsson.

Region Dalarna har drygt 80 anställda, fyra är i dagsläget långtidssjukskrivna, enligt facket Jusek.

– Stämningen är urusel och en stor andel är sjukskrivna. Det finns säkert några som rycker på axlarna, men de flesta av oss är nedstämda. Det är flera som hoppades att hon skulle sluta, säger en uppgiftslämnare.

Facken bekräftar att kritik mot Tiina Ohlsson finns. Däremot anser facken inte att kraven på att hon ska lämna verksamheten är allmänt utbredda.

Ulf Backéus är facklig representant för Vision, ett av tre fackförbund som organiserar personal på Region Dalarna. Han bekräftar att facken under måndagen förhandlade med ledningen om problemen.

– Jag kan inte gå in på några detaljer, men det har framkommit kritik som gäller både ledarskapet och arbetssituationen på Region Dalarna. Det var vad vårt möte med ledningen handlade om, säger han.

– Det är ett antal punkter vi gått igenom, men det finns en del kvar att göra. På förmiddagen genomfördes en information för personalen av Region Dalarnas ordförande Leif Nilsson.

Hur ser ledningen på detta?

– Alla har sett allvarligt på det här. De har gått igenom kritiken och tar den till sig. Vi har försökt se hur man kan hantera det framåt, det är där vi befinner oss just nu. Jag utgår från att vi ska få ordning och reda på de här sakerna. Det är min och övriga två fackligas utgångspunkt.

Region Dalarnas vice ordförande Sofia Jarl har inte deltagit i några av de möten som hållits den senaste veckan, men är informerad.

– Ordförande Leif Nilsson liksom jag har fullt förtroende för Tiina Ohlsson. Saker har inte varit bra. Däremot har anklagelserna varit grova och till stor del ogrundade, som vi ser det. Övervakningen av arbetstider har dock skötts klumpigt. Däremot är vi övertygade om att regionchefen kommer förbättra arbetsklimatet och sin ledarstil. Vi från den politiska sidan har inte ens övervägt att ge henne sparken, säger Sofia Jarl (C).

DT har sökt Region Dalarnas ordförande Leif Nilsson (S) för en kommentar sedan i fredags utan resultat.

LÄS ÄVEN: Regiondirektören Tiina Ohlsson svarar på kritiken: "Ingen förtroendekris"

Fakta/Region Dalarna:

Region Dalarna har drygt 80 anställda i 20 olika enheter. Region Dalarna samordnar och effektiviserar det regionala utvecklingsarbetet för att ta tillvara länets möjligheter och främja den regionala utvecklingen inom olika områden som är betydelsefulla för tillväxt och sysselsättning i regionen.

Det handlar bland annat om utvecklingsplanering, tillväxtprogram, omvärldsanalys, fördelning av projektmedel för regional utveckling, infrastrukturfrågor och ett samlat ansvar för det strategiska arbetet. Region Dalarna arbetar med Europafrågor, turistfrågor och med att samordna länets kollektivtrafik.

Region Dalarna är ett kommunalförbund med Dalarnas 15 kommuner och Landstinget Dalarna som medlemmar. I ledningen för organisationen sitter samtliga kommunalråd och ledningen för landstinget.

Region Dalarnas intäkter är 45 miljoner per år - överlag medlemsavgifter från Dalarnas kommuner och landstinget. Regionen fördelar också hundratals miljoner per år - då från medel som regeringen riktat eller från EU:s fonder. EU-fondernas arbete "ägs" av strukturfonden för Dalarna och grannlänen och omfattar i dagsläget cirka 500 miljoner för innevarande strukturperiod.

Fakta: Region Dalarna.