Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trump vill skrota kulturmyndighet

På onsdagen kom det besked som den amerikanska kulturvärlden fruktat. President Donald Trump vill dra in det statliga kulturstödet till flera instanser.

Bland annat vill han skrota National Endowment for the Arts (NEA), myndigheten som betalar ut alla statliga anslag till konstnärlig verksamhet i USA. Nedläggningen ingår i den amerikanske presidentens första budgetförslag som presenteras senare i dag, skriver The New York Times.

Systermyndighet

Enligt tidningen föreslår presidenten även en nedläggning av systermyndigheten National Endowment for the Humanities (NEH) som ansvarar för anslag till olika kulturprojekt runt om i landet. Han föreslår även indragna anslag till Corporation for Public Broadcasting, vilket skulle betyda att de statliga tv- och radiokanalerna PBS och NPR inte får statligt stöd.

NEA har länge varit en vattendelare i amerikansk politik där Republikanerna sedan 1980-talet med jämna mellanrum föreslagit att myndigheten ska läggas ned. Aldrig tidigare har man haft så goda chanser att verkligen göra det. Förutom presidentposten har partiet majoriteten både i kongressen och i senaten.

Helt beroende

Alexandra Nicholis Coon, chef på Massillon Museum i Ohio, berättar att museet är helt beroende av stöd från NEH för ett minnesprojekt om amerikanska soldater som dog i första världskriget.

– Det är beklämmande att vår president och hans administration värderar samhällets minnen och bevarandet av amerikansk historia så lågt, säger hon till NY Times.