Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trump undertecknar order – USA lämnar TPP-avtalet

Ett av Donald Trumps viktigaste vallöften var att befria USA från "skadliga" avtal med andra länder. Under måndagen skrev han under en exekutiv order för att lämna frihandelsavtalet TPP.

Den exekutiva ordern innebär att USA ska dra sig ur förhandlingarna om TPP, som är ett frihandelsavtal mellan USA, Japan och tio andra länder kring Stilla havet. En källa i Vita huset uppger för CNN att Trump vill skicka signaler till ledare runtom i världen att han menar allvar med löftena om att sätta USA först.

Presidenten skrev också under en order som förbjuder icke-statliga organisationer som får federala bidrag att genomföra eller förespråka aborter utomlands. Enligt Politico har alla republikanska presidenter sedan Ronald Reagan gjort samma sak. Demokraterna Bill Clinton och Barack Obama rev upp bestämmelserna, skriver Aftonbladet.

En tredje exekutiv order som Donald Trump signerade innebär att ett anställningsstopp införs för alla federala myndigheter, utom militären.

Inom kort väntas Donald Trump även skriva under en order om att omförhandla frihandelsavtalet NAFTA med Kanada och Mexiko.

– Vi kommer att påbörja omförhandlingar som har att göra med NAFTA, migrationen och säkerheten vid gränsen, sa den nyblivna presidenten i samband med en ceremoni i Vita huset på söndagen, rapporterar NBC News.