Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trump ratas av kändiseliten

KOMMENTAR: Kristian Ekenberg om Donald Trumps installationsceremoni på fredag.

Donald Trumps installationsceremoni ser ut att bli en kändisflopp. De artister som vanligtvis strör stjärnglans över detta evenemang ratar den tillträdande presidenten med rynkade näsor.

USA är kluvet itu i denna fråga, som i så många andra frågor dessa dagar. Ena fraktionen menar att ceremonin är en opolitisk tillställning som ska ena landet och stärka demokratin efter ett val där den har blivit illa åtgången; denna fraktion menar att artisteliten av patriotisk plikt bör sluta trilskas och inställa sig.

Läs mer: Fler krönikor och kommentarer av Kristian Ekenberg

Den andra fraktionen menar att det är omöjligt att närvara och indirekt ge sitt stöd till en president som de inte kan stå bakom och att närvaron skulle vara en del i Donald Trumps normaliseringsprocess.

Att tro att ceremonin inte kommer att vara en del av Trumps PR-maskineri är naivt. Allt sedan romarriket har bröd och skådespel varit en essentiell del av den politiska verkligheten och i dag har denna del nått rena Colosseum-nivåer. Alla A-listkändisar som visar sig där kommer att doppas i guld och placeras i Trumps troféskåp.

Donald Trump vet att Amerikas enda kungligheter är celebriteter. Därav de stingsliga reaktionerna på Meryl Streeps bejublade tal och hur artisteliten har ratat hans kröningsceremoni.

Politik och populärkultur har alltid flätats in i varandra och i dag är de så sammantvinnade att kulturskapare rör sig över ett politiskt minfält för varje ny bok, film, skiva etcetera de släpper.

Trump har sedan tidigare repellerat den amerikanska journalistkåren, även på det republikanska flaggskeppet Fox News, och mer traditionella politiker, såväl på den demokratiska motståndarsidan som inom det egna partiet.

De ansträngda relationerna till dessa har han lyckats vända till sin fördel genom att göda ett medie- och politikerförakt. Traditionella mediers vikande inflytande i den digitala eran har häcklats och han har skickligt utnyttjat misstron mot etablissemanget.

Men det finns en valuta som Trump vid sidan av dollarn känns vid: Kändisskapets. Han har växlat in det ena till det andra och vice versa under sin karriär, ackumulerat kapital i båda staplarna.

Donald Trump vet att Amerikas enda kungligheter är celebriteter. Därav de stingsliga reaktionerna på Meryl Streeps bejublade tal och hur artisteliten har ratat hans kröningsceremoni.

Kampanjen för att smutskasta medier och politikeretablissemanget har varit lyckosam. Kändisskapet kan vara en svårare best att brotta ner. Han kanske inte respekterar de enskilda kändisarna, men kändisskapet i sig är en institution vars makt Donald Trump om någon förstår kraften i.