Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trump kan tänka sig att återinföra tortyr: "Vi måste möta eld med eld"

USA:s president tycker att skendränkning och tortyr är ett bra vapen mot terrorism.
– Absolut. Jag känner att det fungerar, säger Donald Trump till ABC News.

Under i den första intervjun som gjorts med Donald Trump sedan han klev på presidentposten stod det klart att han öppnar upp för att återinföra tortyr.

– När de hugger av huvudet på vårt folk och andra människor. När de hugger av huvudet på människor eftersom de råkar vara kristna i Mellanöstern, när ISIS gör saker som ingen har hört talas om sedan medeltiden, skulle jag då känna starkt för skendränkning? Såvitt jag vet måste vi bekämpa eld med eld, säger han till ABC News.

Obama gav under sin tid på presidentposten order om att förbjuda förhörsteknik som inte nämns i arméns manual för hur förhören ska gå till. Manualen kräver bland annat att fångarna ska behandlas enligt Genèvekonventionen, skriver Time.

Några av de metoder som förbjuds är påtvingad avklädning, övertäckning, misshandel, sexuell förnedring, hot med hundar, skenavrättningar, elchocker, brännmärkas, och skendränkning, enligt Time.

I intervjun hävdar Donald Trump att högt uppsatta personer inom säkerhetstjänsten försäkrat honom om att de kritiserade förhörsmetoderna fungerar.

– Jag vill att vi gör allt vi kan inom ramarna för det som är lagligt, säger han.

En timme innan intervjun tvittrade presidenten att hans största plikt som president är att skydda det amerikanska folket.

Sedan det så kallade kriget mot terrorn inleddes efter 11 september-attackerna har kritiken varit massiv mot vissa av metoderna som används i kampen.

Flera bedömare hävdar att de folkrättsliga ramarna överträds. CIA har medgett att de använt tortyrliknande metoder som skendränkning.

Skendränkning

► Personen som utsätts för det binds fast och kan inte röra sig. Fötterna placeras högt upp och med huvudet neråt, och ansiktet täcks över. Munnen täcks vanligtvis över med någon form av tyg, sedan häller förhörspersonen vatten på fångens huvud.

►Metoden går ut på att få personen som utsätts för den att uppleva känslor som påminner starkt om att bli dränkt

► Skendränkning var vanligt redan på 1500-talet under den italienska inkvisitionen

► Metoden var vanlig även i fängelser i Kambodja på 1970-talet

Källa: How stuff works