Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trots kylan – Härbärget Vinternatt i Hosjö ännu inte öppet

Ännu har härbärget för EU-migranter inte öppnat i Hosjö.
Bygglov och brandskydd drar ut på tiden, säger Krister Andersson, föreståndare.
Han hoppas också att ytterligare tjugo volontärer anmäler intresse.

Köksluckorna är femtiotalsgröna. Lägenheten ovanför församlingshemmet, nära Hosjö kyrka, har länge stått tom.

Nu är det tänkt att den ska ge sovplatser åt EU-migranter, tolv personer varje natt. De får en enkel kvällsmat och frukost.

Men Falu kommun har ännu inte sagt ja till bygglovet. Förslaget är att lägenheten formellt ska ha tillstånd för att fungera som vandrarhem, istället för bostad.

Det betyder också högre krav på brandskydd, främst isoleringen i väggarna. Upprustning är på gång, men först vill ansvariga för härbärget ha klartecken från kommunen, säger Krister Andersson.

– Det känns tråkigt att det drar ut på tiden när det är kallt och Vinternatt behövs. Vi tog tag i den här myndighetsbiten för sent.

Han hoppas kunna öppna 15 januari, samma tid som i fjol. Då låg härbärget vid Skogskyrkogården. De lokalerna är inte längre lediga.

Men när alla tillstånd är klara kan lägenheten i Hosjö bli den fasta hemvisten för Vinternatt, säger Krister Andersson. Målet är att hålla öppet från mitten av november till april varje år.

Svenska kyrkan äger huset och står för deltidstjänsten som föreståndare.

Övriga kyrkor i Falun samarbetar om driften av Vinternatt. I år har också Falu kommun givit ett bidrag på 50 000 kronor.

Runt fyrtio personer har anmält intresse för att vara volontärer. Men det räcker inte, säger Krister Andersson.

– Jag skulle behöva minst tjugo personer till. Man behöver vara fler när det händer något till exempel om folk blir sjuka.

För den som är intresserad av att arbetar som volontär är mejladressen [email protected] kyrkan.se

Läs mer:

Natthärbärget kan flytta till Hosjö

Härbärget Vinternatts Facebook-sida

De vill jobba frivilligt med nya boendet för EU-migranter

Natthärbärget som blev mer än enbart en sängplats