Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre män åtalas efter livesänd våldtäkt på Facebook i Uppsala: "Filmade och skrattade"

Under onsdagen väcks åtal mot de män som misstänks för den uppmärsammade gruppvåldtäkten i Upssala.
Två män misstänks för våldtäkt – en tredje person misstänks för medhjälp till brottet.

Det är två unga män, 18 och 20 år gamla, som idag åtalas misstänkta för gruppvåldtäkten som inträffade den 22 januari i år.

Våldtäkten filmades och i en live-sändning på Facebook var det flera personer som blev vittne till övergreppet.

Den 20-åriga mannen är enligt åtalet den som först våldtog kvinnan. Åklagaren påstår att kvinnan på grund av trötthet, och under påverkan av alkohol och narkotika befann sig i en särskilt utsatt situation.

En kort stund senare när den 20-åriga mannen var klar med våldtäkten, fortsatte den 18-åriga mannen med att utnyttja kvinnan.

Filmade och skrattade

En 24-årig man misstänks för medhjälp till våldtäkten. Mannen ska ha skrattat och filmat händelserna med sin mobiltelefon – och sänt det live på Facebook.

Flera personer ska ha uppmanat 24-åringen att agera mot våldtäkten – men mannen ska istället ha uppmuntrat till den genom att säga att kvinnan var en hora "och att hon skulle knullas."

Åklagarens bevisning i målet består bland annat av vittnesförhör med personer som sett våldtäkten eller delar av den på Facebook. Även fotografier och filmsekvenser ingår i bevisningen.

Kvinnans skador finns dokumenterade av läkare. Det finns analysresultat som enligt åtalet visar på att hon varit mycket kraftigt påverkad av alkohol, sömnmedel och cannabis som medfört att hon befunnit sig i en särskilt utsatt situation.

De åtalade männen nekar alla till brott. Förutom våldtäktsanklagelserna åtalas de även för ringa narkotikabrott och innehav.

Läs också:

Tre män begärs häktade för våldtäkten på Facebook

Tre män häktade för våldtäkt i Uppsala som sändes live på Facebook: "Inte oväntat"

Polisens nya teori: "Kanske inte finns någon övergreppsfilm"

Polisens vädjan efter gruppvåldtäkten i Uppsala som sändes live på Facebook: "Snälla sprid inte filmen"