Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trångbodda muslimer i Borlänge

Borlänges muslimer vill be i en riktig moské. Utrymmena i den gamla skolan på Bullermyren räcker inte till längre. Vid gudstjänsten på fredagarna ber folk i både korridorer och på parkeringsplatsen utanför.

Glädjen var därför stor när näringslivs- och planutskottet i mitten av september beslutade att Islamiska förbundet i Dalarna skulle få bygga ett islamiskt center på den tomma tomten söder om stadshuset, mellan förskolan Eken och Hagakyrkan.

Nu en dryg månad senare har flera politiska partier börjat tveka om platsen är den rätta. Det oroar Ibrahim Hamad, som är imam och den högste ledaren för det Islamiska förbundet i Dalarna, men han tror och hoppas fortfarande att bygget blir av på den föreslagna platsen.

I Borlänge finns i dag omkring 1 500 personer som kommer att gå till det islamiska centret. Eftersom Dalaförbundet har sitt säte i Borlänge och omfattar Falun, Mora, Rättvik, Orsa och Ludvika, så kommer också många medlemmar från dessa och ytterligare några orter att vara regelbundna besökare.

I fredagsbönen, som motsvarar svenska kyrkans söndagsgudstjänst, brukar mellan 600 och 700 personer delta. Då är det inte bara överfullt i den gamla skolan på Bullermyren, då måste man låna andra lokaler för att alla ska få plats, exempelvis idrottshallen i Nygårdsskolan. Fredagsbönen är obligatorisk för alla män, men inte för kvinnor. Kvinnor kan också delta i fredagsbönen, men bara om de själva vill.

– Det är inte bara en bönelokal som vi saknar. Vi har trångt också när det gäller vår övriga verksamhet, olika aktiviteter för män, kvinnor och barn. När vi till exempel har jul- och påskfester är vi tvungna att dela in oss i olika grupper och fira på olika tider, säger Ibrahim Hamad.

Han berättar att förbundet har funnits i Dalarna sedan 1986 och att man under alla år har letat efter en lämplig lokal.

– i Borlänge har vi haft lokaler på flera ställen, men det har inte varit riktigt bra någonstans. Bäst var det nog när vi fick använda Tångringsskolan. Här på Bullermyren är det inte bara trångt, det är väldigt slitet och ibland regnar det in i korridorerna och på elledningarna.

Det låter som en ganska akut situation?

– Ja, det måste man ju säga. Vi har väl alltid anpassat oss till standarden. Och vi har alltid varit trångbodda, men aldrig på det här viset.

Lokalfrågan har diskuterats i kanske tio år, tror du att det löser sig nu?

– Ja, vi får väl åtminstone hoppas det.

Processen har tagit lång tid.

– Det har vi full förståelse för, men nu är tiden mogen. Nu är det dags.

Tror du att många i grunden är emot ett islamiskt center i Borlänge?

– Nej, jag tror inte det. Vi är en del av det svenska samhället och har funnits länge i Borlänge, och vi har haft samma verksamhet hela tiden. Vi vill ha en fin byggnad som är anpassad till svensk miljö och jag kan lova att den blir vacker. De lokala myndigheterna och nästan alla partierna utom Sverigedemokraterna har ju också hört hur vi har tänkt och är med på vårt förslag.

Hur ser förslaget ut?

– Vi har ju sagt att det ska vara ett islamiskt center och med det menar vi att det ska vara öppet för olika sociala aktiviteter, kultur, undervisning, bibliotek och café bland annat. Lokalen kommer med andra ord att kunna användas på många sätt, av många fler än bara oss. Vi vill inte isolera oss från samhället, tvärtom.

Hur ska bygget finansieras?

– Nyligen blev det klart att alla islamiska förbund i Sverige är med i vårt projekt och dessutom får vi ekonomisk hjälp från en europeisk fond.

Dementerar du ryktena om stöd från Saudiarabien eller Iran?

– Ja, det kommer inga pengar därifrån.

Hur ser du på motståndet, kommentarerna på nätet och opinionssidorna till exempel?

– Majoriteten av befolkningen i Borlänge och Dalarna är ju inte medlemmar i Sverigedemokraterna, men de försöker att framställa sig själva som att de är förespråkare för en majoritet. Men när det är val så är de i minoritet.

– Vi har demokrati i Sverige. Jag tycker inte att man ska tysta ner dem, de måste få prata fritt och säga vad de tycker. Jag tror inte att det skadar något eller påverkar opinionen negativt. Den misstänksamhet vi möter kommer alltid från okunskap, att man inte känner de andra.

– Det som är positiv är att vi vet mer om varandra i dag än vad vi gjorde tidigare, tack vare sociala medier som Facebook. Vi vet i alla fall lite mer om varandra nu, är mer nyfikna. Och det går inte att isolera en liten grupp i ett litet land. Det finns olika religioner, kulturer och åsikter i alla länder i dag.

Från början tittade kommunen på 14 alternativ för centret. Är du nöjd med den placering som föreslås?

– Platsen kan inte vara bättre. Det är lätt att ta sig dit med kollektivtrafik, det finns inga bostäder runtomkring och det är nära till kyrkan som vi har ett mycket bra samarbete med. Platsen är också bra ur integrationssypunkt eftersom den ligger i ett område med många invandrare och flyktingar.

Vad säger du till dem som tycker att centret borde ligga utanför stadskärnan?

– Att det inte är någon bra tanke. Jag vet att en del till exempel anser att centret borde ligga ute vid Coop Forum, men för det första så planeras det för annan byggnation där, och för det andra är det ingen trafiksäker miljö för vare sig vuxna eller barn med riksvägen nära och mycket trafik. Vi vill inte heller belasta miljön genom att åka i egna bilar och vi behöver ha nära till buss- och tågförbindelser.

Partierna som tvekar då, vad anser du om det?

– Ja, de måste ju få tycka vad de vill, de som alla andra, men jag är säker på att det kommer att kännas bra för alla när det är helt bestämt var det islamiska centret ska byggas. Även de som är emot kommer att känna att det här är någonting som är bra för Borlänge och Dalarna.