Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torpet förvandlades till funkisvilla: ”Vi hämtade inspiration från ett designhotell”

Eva och Pekka Tirsjö bestämde sig för att bygga om sommarstugan i Hofors i Gästrikland, ett torp från 1800-talet. Resultatet blev en modern och rymlig funkisvilla, inspirerad av ett designhotell i Kroatien.
– Vi gick från shabby chic till nyfunkis, säger Eva nöjt.

Annons

2010 köpte Eva och Pekka Tirsjö det lilla torpet Bergbo i Torsåker i Gästrikland. En rödmålad stuga från 1850. Paret bodde då i en 1930-talsvilla i centrala Hofors. Men så väcktes tankarna på att bygga om torpet och flytta dit permanent.

– Jag trodde att jag skulle bli isolerad här ute, men jag har inte ångrat en sekund att vi flyttade hit. Jag trivs jättebra, säger Eva.

I november 2014 började de utbyggnaden. Stugan förlängdes med 17 meter och hela byggnaden som ursprungligen var på 70 kvadratmeter växte till 220 kvadratmeter.

Torpet går inte att känna igen i dag. Det har fått ett helt nytt utseende med svartmålad fasad, falsat plåttak och nya fönster. Och entrén har flyttats till den nybyggda delen.

– Vi har gjort allt själva med hjälp av lokala hantverkare, säger Pekka.

För PLUS-kunder: Inflyttning pågår på Storsjö Strand i Östersund – Sandra och Lars visar upp sin nya tvåa

Alla golv och väggar har isolerats i den gamla delen. På baksidan av huset finns också en nybyggd relaxavdelning med bastu och badtunna. Men vintertid används relaxavdelningen till förvaring av utemöblerna.

Tidigare syntes inte huset från vägen men det gör det nu efter att de fällt ett 30-tal granar på tomten.

– Det är ett fantastiskt ställe, man kommer så nära naturen, säger Pekka.

Utbyggnaden och renoveringen gjorde de på kort tid.

– Från det att vi gjöt plattan och fram till dess att vi flyttade in, tog det fem månader, säger Pekka och man kan ana en stolthet i rösten.

– Jag har aldrig jobbat så mycket i hela mitt liv. All ledig tid gick till renoveringen, till och med på julafton jobbade vi, tillägger Eva.

Hon isolerade hela huset själv med tre lager gullfiber.

– Jag klättrade upp och ned på två byggnadsställningar. Det var kallt så man var tvungen att klättra för att hålla värmen, säger Eva.

Det är inte första gången som paret renoverar tillsammans.

– Vi har alltid haft ett gemensamt intresse av att renovera och inreda, säger Eva.

– Det är något av en passion. Vi hittar på nya projekt hela tiden, säger Pekka.

Det förra huset var ett ständigt pågående projekt.

– Då körde vi shabby chic, men vi har helt bytt stil. Nu har vi en inredningsstil som är mer nyfunkis, säger Eva.

På övervåningen finns spår kvar av parets shabby chic-period, men snart ska vinden också renoveras i nyfunkisstil.

För PLUS-kunder: Kusiner skapar miljösmarta möbler i Åre: ”Att jobba med trä är lite som meditation”

I den gamla delen av stugan har de bevarat de 40 centimeter breda golvtiljorna. Det gamla köket har blivit ett musikrum med plats för Pekkas vinylskivor.

– Vi ville behålla det gamla uttrycket, annars hade det blivit för modernt, förklarar Pekka.

I den nybyggda delen har matsalen och vardagsrummet en imponerande takhöjd på 4 meter och 20 centimeter, och med stora fönster från golv till tak. Det är underhållsfria fönster som importerats från Polen. Ytterdörrarna av aluminium är också specialimporterade och underhållsfria.

I den ljusa, öppna matsalen står ett danskt teakbord som de hittade i uthuset. Över bordet hänger Kotten, en dansk designklassiker i nyproduktion.

– Vi hämtade inspiration från ett designerhotell som vi bodde på i Kroatien när vi var där på semester.

Allt går i gråskala med orange som accentfärg i den nybyggda delen. Barstolarna i köket och tapeten som heter Innerlife är en energiinjektion med sin brandgula färger.

– Jag älskar köket, det är så häftigt, säger Eva.

– Jag gillar helheten. Och det som vi inte gjort än, säger Pekka.

Till sommaren ska det byggas en pool på tomten.

I den gamla delen av huset ska den knarriga trätrappan upp till övervåningen bytas ut mot en modern spiraltrappa. På övervåningen ska det bli ett arbetsrum. Då försvinner shabby chic-toaletten för att lämna plats för en glasvägg där man ska kunna titta ned från övervåningen.

– Det är en livsstil att renovera och bygga, säger Pekka.

– Om jag vetat det jag vet i dag hade jag kanske valt en annan yrkesbana och ägnat mig åt det här på heltid i stället.