Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tio procentig ökning av polisärenden till åklagare – "20 civila utredare har börjat göra skillnad"

Under 2016 ökade antalet polisärenden som redovisats till åklagare med tio procent jämfört med året innan.

Annons

– Det är positivt att vi nu ökar takten i de ärenden som går till åklagare. Under 2016 anställde vi 20 civila utredare som har börjat göra skillnad när det gäller så kallade mängdbrott, äger Lars Lindahl, chef för polisområde Dalarna, i ett pressmeddelande.

– När utredarna slutfört internutbildningen och skaffat sig ännu mera utredningsvana kommer det att märkas ännu mer, fortsätter Lars Lindahl.

I samband med att ett ärende redovisas för åklagare betyder det att polisens utredningsarbete med ett fall har avslutats och gått till åklagaren.

Under 2016 har polisområde Dalarna ökat antalet ärenden som redovisats till åklagare med 10 procent, från 2 862 år 2015 till 3 161 år 2016.

Något som däremot är negativt är antalet öppna ärenden. Ärenden som fortfarande är under utredning.

År 2016 fanns det 4 954 öppna ärenden medan samma siffra för 2015 är 4 395, en ökning med cirka 13 procent. En förklaring kan vara att antalet anmälda brott ökade under 2016 med cirka 12 procent.

Enligt polisen.se har nya arbetsmetoder utvecklats och ökade resurserna inom utredningsområdet har gjort sitt till för att ärendena minskat betydligt under hösten.

Antalet öppna ärenden uppgick till 5 455 i slutet på september vilket innebär att polisområde Dalarna minskat balanserna med cirka 10 procent under årets sista tre månader.

– Trots det stora inflödet och att många brott inträffade under semesterperioden resulterade brottsutredningarna i åtal som nu har avslutats eller är i slutskedet av förhandlingarna. Hela polisområdet Dalarna samt även övriga polisområden i region Bergslagen har hjälpts åt i dessa prioriterade brott, säger Emelie Andersson, chef för utredningssektionen i polisområde Dalarna, i ett pressmeddelande.

FAKTA: Uppmärksammade grova brott i Dalarna 2016

Mordet i Långshyttan den 17 juni. Elva personer är åtalade för mord eller medhjälp till mord eller underlåtenhet att avslöja mord, Även följande rubriceringar är aktuella för vissa åtalade: grovt bedrägeri och grov stöld.

Mordet i Borlänge den 23 juli. En person åtalades för mord och narkotikabrott, en person åtalades för skyddande av brottsling. En person dömd till åtta års fängelse för dråp av Falu tingsrätt.

Mordet i Idre den 15 maj. En person åtalades för mord. Friades i tingsrätten. Domen kommer att överklagas och kompletteringar pågår redan i ärendet.

Mord/dråp i Malung. En person åtalades och dömdes i tingsrätten till grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Misstänkt mord i Ludvika. Ärendet nedlagt. Brott kan ej styrkas.

Källa: polisen.se