Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne av Sigrid Knuts

Sigrid föddes för 89 års sedan i Halvarsgårdarna, Sellnäs.

Annons

Tidigt blev Sigrid behövd i släktgården Slars sysslor som att handmjölka kor och hässja hö. Om somrarna flyttade gårdens liv med korna till Lilla Sångens fäbod. Fäbodlivet i Sången var något som Sigrid längtade till hela livet. Hon fick även oss barn att känna glädje av att vara där.

Hon behövdes hemma på gården, speciellt efter att hennes bror dog i en tragisk tågolycka med häst och vagn. Ytterligare en tragisk händelse hände på gården när hennes far omkom, då traktorn välte i vårbruket. Dessa mörka händelser följde henne livet ut.

Det fanns också händelser hon kom att minnas från barndomen som besöken av hennes fars farbror, EFS missionären August Andersson som kom hem och berättade om missionärslivet i Eritrea. August hade även tidigare döpt henne hemma på gården. Namnet Sigrid fick hon från Augusts fru.

Sigrid kom senare under sin ungdom, att studera på Stensunds folkhögskola (1958-60). Där var Augusts son Natan rektor. Det gjorde dessutom att Sigrid tidigt fick uppleva en längre studieresa till bland annat Jugoslavien och Italien. Ytterligare en resa gjordes med båt, tåg och flyg till Moskva.

Kort efter livet på folkhögskolan träffade hon John. De bildade familj och flyttade 1964 till ett hus i Hytting. Sigrid har alltid varit ett nav i familjen runt vilket allt har snurrat. En trygghetspunkt på många olika sätt för oss barn. Hon var alltid sin hembygd kär.

Nu har hon lämnat oss barn och barnbarn efter ett långt liv.

Författat av barnen Sören, Gunnar och Elisabeth Knuts