Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne av Karl Haskel

Karl Haskel, Ekerö, har avlidit i en ålder av 84 år. Han sörjs närmast av hustrun Maili och dottern Lina.

Annons

Första gången jag träffade Kalle Haskel var för 40 år sedan. Han var i Falun i researcharbete för sin kommande tv-film om Axel Fridell Ty för detta livet är ej människan god nog.

Kalle var då mest känd för sina nöjesprogram i tv, bland annat Svenska ords revyer. Filmen om Fridell premiärvisades 1981 och den blev mycket uppskattad. Kalle fortsatte sitt arbete med Fridells konstnärskap och det resulterade bland annat i två stora böcker om honom och hans verk: Bilder I (1986) och II (1989).

Under den här tiden umgicks vi flitigt eftersom jag var ansvarig för Dalarnas museums grafik- och konstsamling. Arbetet inspirerade också mig till att komplettera museets samling med verk av Fridell och Falugrafikerna så att museet så småningom fick den största samlingen. Kalle var generös med tips på verk som kunde vara till salu. Han såg också till att finansiera inköpet av ett unikt provtryck av Fridell när museet hade ont om pengar.

Kalle flyttade 1991 över till tv:s kulturredaktion och gjorde flera inslag i programmet Nike. Bland annat ett om museets spännande föremålsmagasin Kopparvågen med min då lille son Johan som statist. Redan före sin pensionering från tv var Kalle etablerad som en viktig auktoritet i den konstgrafiska världen, bland annat som ordförande för Föreningen för Grafisk Konst.

1994 ordnades en stor minnesutställning över Fridell på Dalarnas museum. I samarbete med Kalle lånade vi in Fridells mest representativa verk, många i privat ägo. Kalle gjorde också katalog och öppnade utställningen. Tio år senare bildades Fridellsällskapet till stor del beroende på Kalles entusiasm.

I Sveriges Konstföreningars filmkatalog står det om Karl Haskel film om Fridell från 1981 att den är ”innehållsrik, pedagogisk och full av humor” och samma epitet gäller också för Haskel själv!

Tack Kalle för din vänskap!

Rune Bondjers