Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till minne av Gunnar Graf

Gunnar Graf har gått ur tiden. Gunnar var från Klitten där de bästa skogsarbetare formades och danades på sin tid.

Annons

Jag träffade Gunnar första gången i Älvdalen 1957 på en kurs för dåtidens skogsarbeten. Då var det svans, yxa och barkspade som gällde. Möjligen fick vi känna på en motorsåg som var både tung och otymplig.

På tidigt sextiotal ingick Gunnar i ett ”klittlag”som högg åt skogsägarföreningen. Jag lyckades övertala laget att börja hugga för Siljan. Många gånger var det hårda prisförhandlingar om ackordet. Gunnar var den oskrivna lagledaren och förde lagets talan. När ackordet var klart ”hände det saker i skogen.”

En gång hade jag en ”Våmhuskall” med i bilen och åkte förbi en avverkning som han hade passerat några dagar tidigare. Nu hade landskapsbilden förändrats nästan all skog var avverkad och ”Våmhuskallen” var imponerad och sa: ”Demda klittkaller e sega sata.” Detta ”klittlag” uträttade storverk i skogen under många år. Om det fattades manskap i laget rekryterade Gunnar nya.

Med åren fick Gunnar problem med ryggen och började köra processor. Ett antal år före sin pensionering utbildade han sig till virkesmätare och arbetade både på Siljanssågen och dåvarande Weddesågen.

I över 40 år har Gunnar varit verksam för Siljan. Jag har även haft förmånen att ha en personlig relation till Gunnar och hans familj. Tack Gunnar. Vila i frid!

Ola Hermansson

Siljangruppen