Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidsbrist hotar hälsan

Annons

I Dalarna förväntas cirka 9 700 personer söka vård för artros under de kommande fem åren. Sjukdomar som drabbar rörelseorganen, det vill säga lederna, musklerna och skelettet, blir allt vanligare.

Den vanligaste av dessa är artros. Det är ofta smärtsamt för den som drabbas och ställer stora krav på vården med ökade samhällskostnader som följd.

Lösningen är dock inte passiva sjukskrivningar, utan omedelbar rehabilitering och friskvård ledd av sjukgymnaster med särskild kompetens. Om personer med artros och andra liknande sjukdomar utbildas i träning och viktminskning kan det öka deras livskvalitet samtidigt som sjukvården kan spara pengar.

Hälsovinsterna av fysisk aktivitet är dessutom minst lika stora för äldre som för yngre.

Vi vet att rehabilitering och friskvård ger goda resultat, men metoderna för detta måste hela tiden utvecklas för att bli bättre. För att detta ska kunna ske måste vården rapportera in uppgifter om exempelvis vilka resultat de uppnår, patienternas upplevda hälsa och deras fysiska aktivitetsnivå till de nationella kvalitetsregistren. På så sätt kan de nuvarande metoderna utvärderas och förbättras.

Utvecklingen av behandlingsmetoderna kan hotas av att en del verksamhetschefer fortfarande inte ger sin personal möjlighet att rapportera till de nationella kvalitetsregistren, som BOA-registret som arbetar med bättre omhändertagande av patienter med artros.

Kortsiktigt kan det kanske vara tidsbesparande att inte rapportera in resultat. På sikt är dock den tid som läggs i Dalarna på att rapportera resultat en förhållandevis billig investering.

Förebyggande arbete är kostnadseffektivt. Det ger både bättre och mer träffsäker vård för drabbade personer i Dalarna och stora vinster för samhället.

Sjukgymnast, medicine doktor och

registeransvarig för BOA-registret

Leif Dahlberg

Överläkare, professor ortopedkliniken vid Skånes universitetssjukhus och registeransvarig för BOA-registret

Stefan Jutterdal

Ordförande, Legitimerade Sjukgymnasters riksförbund

Carina Thorstensson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons