Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Terror-rapport varnar för att nya lagar kränker mänskliga rättigheter i EU-länder: "Oroväckande"

I kampen mot terrorn har allt fler EU-länder infört lagar som diskriminerar och inskränker medborgarnas fri- och rättigheter.
Det visar en färsk rapport från människorättsorganisationen Amnesty.

Terrordåd som skakat Europas länder har fått flera länder att införa nya lagar som undergräver rättsstatsprincipen, hävdar Amnesty.

– Vi kan se ett mönster där ett stort antal medlemsländer infört en ny lagstiftning, arbetsmetoder och tillvägagångsätt i kampen mot terrorismen. Vi kan se att det finns diskriminerande inslag i lagstiftningen och hur den tillämpas, säger Madelaine Seidlitz, jurist på Amnesty i Sverige.

Polis och säkerhetstjänster i flera EU-länder har fått utökade befogenheter och kan genom de nya lagarna kringgå rättsystemen.

– Det behövs en terrorbekämpning. Men det är farligt att införa lagar där man frångår vanliga rättsprinciper. Vissa länder har gett sina säkerhetstjänster för stora befogenheter och infört lagar med svepande formuleringar.

Särskilt allvarligt

Det som pekas ut som särskilt allvarligt i rapporten är situationen för utlänningar och religiösa och etniska minoriteter.

– Det räcker med att vara muslim eller se ut som en muslim för att pekas ut som en terrorist. Det är otroligt farligt väg att gå. De flyktingar som flyr från förföljelse och terror ska inte behöva vara oroliga för att målas ut som terrorister.

Ungern har enligt rapporten infört en ny lagstiftning som gör det möjligt att vid undantagstillstånd bannlysa publika möten, införa allvarliga restriktioner av rörelsefriheten och frysa ekonomiska tillgångar. Vaga formuleringar ska göra det möjligt för landet att upphäva lagar och snabbt anta nya. Militären kan sättas in för att dämpa oroligheter.

Under de senaste åren har Frankrike infört undantagstillstånd fem gånger. Landet har då förbjudit demonstrationer, och visitationer och husrannsakningar har kunnat genomföras utan särskilt rättsligt tillstånd.

"Väldigt oroväckande"

Flera länder tillåter nu massavlyssning och datalagring. Länder som Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Polen, Ungern, Österrike, Belgien och Nederländerna har möjlighet att avlyssna miljontals människor, enligt rapporten.

Polen ska ha infört lagar som numera tillåter hemlig övervakning mot utländska medborgare – som kan bestå av avlyssning eller övervakning av elektronisk kommunikation – utan någon som helst juridisk prövning.

– Det är väldigt oroväckande att man inte tar tid på sig och begrundar hur man ska utforma lagstiftningen. Flera länder har infört lagar som inte är förutsägbara. Det är inte förenligt med en modern rättsstat.

Försvagad yttrandefrihet

Enligt rapporten har rädslan för att bli betraktad som ett säkerhetshot eller "extremist" försvagat yttrandefriheten.

I Frankrike har bland annat en lag införts som innebär att "försvar av terrorism" kan ge upp till sju års fängelse och böter på upp till 100,000 euro. Hundratals människor, även barn, har åtalats efter att ha lagt upp kommentarer på Facebook, enligt rapporten.

– Det inskränker yttrandefriheten när till och med satir kan omfattas av terrorlagar. Med svepande formuleringar kan vem som helst bli anklagad för att underblåsa terrorism.

Amnesty har under två års tid undersökt lagändringar som genomförts i 14 länder inom EU. Undersökningen ligger till grund för rapporten som under tisdagen blev offentlig.

– Vi behöver kämpa mot terrorismen med kraftiga tag. Men det är när det blåser kallt som extra farliga situationer uppstår. Det är då vi ska kunna ha hängslen och livrem på oss och kunna luta oss tryggt mot folkrätten. Vi kan inte frångå de mänskliga rättigheterna i den kampen.

Se också: Här kan du läsa rapporten i sin helhet.