Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tennishall i Borlänge kan bli islamiskt center

Tennishallen i Borlänge kan komma att överlåtas till Islamiska förbundet och bli ett islamiskt center.
Lokalen en av de som kommunen ser över.
– Vi vänder och vrider på alla stenar just nu, säger kommunalrådet Jan Bohman (S).

Hör kommunalrådet Jan Bohman (S) kommentera tennishallsförslaget:

Islamiska förbundet i Borlänge söker en ny bönelokal. Den gamla i Bullermyrens skola är sliten och trång.

Ett alternativ är tennishallen i Borlänge, skriver Dala-Demokraten, och ett första informationsmöte på tjänstemannanivå har hållits med klubben som är verksam i lokalerna: Borlänge TK.

I många år har försök gjorts att hitta en lämplig plats för Islamiska förbundet att bygga ett islamiskt center på, skriver tidningen. För tillfället pågår den politiska hanteringen med en detaljplan för en tomt bakom Hagakyrkan i Borlänge. Men då processen dragit ut på tiden vill Islamiska förbundet hitta en ny lösning, i väntan på att kunna bygga ett center själva.

Till DT säger Borlänges kommunalråd Jan Bohman (S) att kommunen för två veckor sedan fick in en skrivelse från Islamiska förbundet med en förfrågan om en ny bönelokal. Eftersom ärendet är så pass färskt är det långtifrån säkert att valet av lokal faller på tennishallen, betonar Bohman.

– Vi vänder och vrider på alla stenar just nu och arbetar intensivt med lokalfrågan. Men tennishallen kom upp som en tänkbar lösning eftersom vi äger lokalen sedan i fjol, säger Bohman.

Hur ställer sig Borlänge tennisklubb till förslaget?

– De blev så klart inte överlyckliga när vi informerade dem om förslaget. De undrar förstås vart de ska ta vägen, och det är en fullt relevant fråga. Vi tittar som sagt på alla tänkbara lösningar, och skulle det bli så att vi upplåter den här lokalen åt Islamiska förbundet så måste man titta på var tennisklubben ska hålla till i framtiden.

I fjol lades ett förslag till detaljplan för byggandet av ett islamiskt center i Borlänge fram. Men i förra veckan lanserade Islamiska förbundet ytterligare ett alternativ: att hyra eller köpa en kommunal lokal.

Frågan om ett islamiskt center i Borlänge är infekterad. Bland annat bedriver Sverigedemokraterna en kampanj för att Borlängeborna ska få folkomrösta i frågan.

– Det finns en opinion i Borlänge som anser att varje förslag till placering som presenteras för centret är fel placering. Men de har aldrig angivit något alternativ. Jag anser att vi har en situation där muslimer i Borlänge är uppenbart trångbodda i sina nuvarande lokaler, och då är det bra om majoritetssamhället kan visa dem respekt så att de får en lämplig lokal för sin kyrka. Vi har trots allt religionsfrihet i det här landet, säger Jan Bohman och fortsätter:

– Det finns en rädsla för det nya, och en del tror att fundamentalistiska rörelser som IS hämtar sin näring i de här kyrkorna. Jag tror väldigt sällan att så är fallet. Djupt religiösa människor står sällan för våldsamheter, även om det finns de som kallar sig religiösa som utför våldsdåd. Och det gäller för alla världsreligioner.

Ali Hamad, ordförande för Islamiska förbundet i Borlänge, är fåordig i sina kommentarer kring tennishallen som eventuell framtida hemvist för det islamiska centret.

– Vi ska diskutera förslaget ur alla tänkbara vinklar, och vi ska fortsätta att prata med kommunen.

Har ni övergett idén med att bygga en ny moské? Är det hyra eller köp av en kommunal lokal som är er inriktning numera?

– Det beror på vilka alternativ vi får att ta ställning till.

DT har sökt Borlänge TK för en kommentar.

LÄS MER:

Islamiska förbundet vill köpa lokal i Borlänge – "få tomma fastigheter"

Oenighet i byggnadsnämnden om islamiskt center – Bo Persson (M) vill utreda säkerheten