Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teknik är grunden till framtidens medarbetare – Frida och Nils på Fors Bruk: "Har intresse för innovation"

Stora Enso Fors Bruk är ett företag i teknisk framkant och jobbar ständigt med utveckling som går hand i hand med skapandet av en förnybar framtid och ett hållbart klimat.

Nils Andersson jobbar som automationsingenjör vid Fors Bruk. För honom är inte den ena dagen den andra lik, men en gemensam nämnare är att han ofta kommer i kontakt med ny, spännande teknik. Automation är ett brett begrepp men i hans fall handlar det enkelt förklarat om elektroteknik med inriktning mot frekvensomriktare.

– Jag är tekniskt specialiserad och jobbar nära produktionen där jag ofta får vara bollplank, berättar han.

Några av hans arbetsuppgifter är avancerad teknisk felsökning, programmering och logistik för hur maskinerna ska styras. Han sökte sig till Fors Bruk av flera anledningar. Nils igen:

Jag gillar tryggheten här, det är stabilt och jag vet att jag hela tiden kan utvecklas. Det är lätt att kombinera jobbet med familjelivet. För mig är det perfekt att ha ett tekniskt komplicerat jobb och samtidigt komma hem i tid om dagarna.

Här finns mer information och kontaktuppgifter till Stora Enso Fors Bruk

Hans kollega Frida Johansson är projektledare inom automation. Hon har en samordnande roll och jobbar med framtidsspaning och systemanpassning bland annat. Hon projektleder också investeringar för ny teknik och effektivisering av brukets anläggning.

– Det är spretigt men det gillar jag, man får lära sig mycket på det sättet, förklarar hon.

Vad krävs för att jobba med automation? Teknisk baskunskap såklart, ett intresse för utveckling och innovation och ett sinne för ordning och reda.

Gå med i Stora Ensos nätverk och läs mer om vilka jobb och sommarjobb som finns att söka

Stora Enso Fors är ett företag i teknisk framkant och befinner sig mitt i den fjärde industriella revolutionen. En revolution som inte så mycket handlar om enskilda tekniska innovationer utan snarare om ett samspel mellan människa, maskin och biologiska ting och där ny teknik möter etablerad teknik och system.

– Vi vill till exempel börja jobba med digitala tvillingar men den kompetensen har vi inte än, berättar Nils.

Inom den fjärde industriella revolutionen är digitaliseringen en av många olika beståndsdelar.

–Vi vill nå den fulla potentialen i vår anläggning och det kan digitalisering bidra till, säger Nils.

Har du någonsin funderat på vad ett träd kan göra? Klicka här och se filmklippet

Under pandemin har tekniken möjliggjort för arbete hemifrån för många människor. Även anställda på Fors Bruk.

– Jag kunde via min dator koppla upp mig hemma och komma in i företagets hjärta. Jag tror att vi blivit bättre på att utnyttja de verktyg vi haft sedan länge, säger Nils.

– Arbetsgivaren har underlättat mycket för personalen, säger Frida.

När jordens resurser skinnas är teknisk utveckling en förutsättning i arbetet för att rädda världen. Därför går teknik och miljö hand i hand på Stora Enso där man ständigt håller ögonen öppna för kompetens som kan vara med på resan mot en hållbar framtid.

Sedan länge finns ett samarbete med Karlfeldtsgymnasiet. Dels delas ett årligt stipendium ut i syfte att få korn på framtidens medarbetare. Företaget är även med och formar utbildningarna så att de matchar kraven på framtidens medarbetare.

Lär dig mer om Karlfeldtgymnasiets här och läs mer om yrkesprogrammet här.

Bruket tar också emot praktikanter från el- och industriprogrammen.

– Eleverna får se olika delar av verksamheten och en bra inblick i det vi jobbar med, under en väldigt bra arbetsgivare. För oss är det viktigt att ge processindustrin en rättvis bild att visa att Fors Bruk är en modern och spännande arbetsplats, säger Nils.

Kort fakta om Stora Enso Fors Bruk:

Människor världen över vill ha en mer hållbar livsstil. Stora Enso Fors är med och gör den omställningen till vår vardag. Fors Bruk är en innovativ, högteknologisk och hållbar industri som producerar världsledande lättviktskartong för konsumentförpackningar. Fors Bruk har en 100 procent fossilfri el- och ångproduktion vilket gör bruket unikt i världen.

Stora Enso Fors AB ingår i divisionen för Packaging Materials och fabriken ligger i Fors, strax nordost om Avesta. Total årskapacitet av 410 000 ton och antal anställda är cirka 550 personer.

Ovan artikel är framtagen av Bonnier News Brand Studio och Stora Enso Fors Bruk och är ej en artikel av nyhetsredaktionen.

Fler artiklar i
Stora Enso Fors Bruk
ANNONS FRÅN STORA ENSO FORS BRUK

Heléne och Berth-Ola firar 20 år tillsammans – och får dessutom guldklocka av Stora Enso Fors: "Enorm trygghet"

För 20 år sedan träffades Heléne och Berth-Ola Lundqvist på ett hotell i Avesta. Då visste de...
ANNONS FRÅN STORA ENSO FORS BRUK

Teknik är grunden till framtidens medarbetare – Frida och Nils på Fors Bruk: "Har intresse för innovation"

Stora Enso Fors Bruk är ett företag i teknisk framkant och jobbar ständigt med utveckling som går...
ANNONS FRÅN STORA ENSO FORS BRUK

Fors Bruk samverkar med gymnasiet - attraktivt stipendium för skolungdomar att söka. Studenten Amanda: "Lyxigt att få sommarjobb"

Stora Enso Fors Bruk har sedan länge en samverkan med Karlfeldtsgymnasiet i Avesta. Bland annat...
ANNONS FRÅN STORA ENSO FORS BRUK

Med sikte på att alltid ligga i framkant – möt skarpa duon på Stora Enso Fors Bruk: "Är unika och håller världsklass"

Du som konsument handlar ibland förpackningar som är tillverkade av Stora Enso Fors Bruk i...
ANNONS FRÅN STORA ENSO FORS BRUK

Stora Enso Fors Bruk bekämpar den globala uppvärmningen – Birgitta och Martin: "Vi är stolta över att vara en del av det"

Stora Enso Fors Bruk är helt fossilfri i sin ång– och elproduktion. Det gör dem unika i världen,...
Visa alla artiklar