Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tärneborg (S) deltog i konferens om kvinnors rättigheter

Kvinnors rättigheter var i fokus när Nordiskt Forum arrangerades i Malmö i slutet av förra veckan. Anita Tärneborg (S) var på plats.

– Jag åkte dit som privatperson, säger Anita Tärneborg (S) ledamot i kommunstyrelsen.

Hon berättar att Sverige betraktas som världens mest jämställda land, men menar att så inte är fallet.

Både män och kvinnor, deltog i konferensen, mest kvinnor. Många unga bar knappar med Fi, Feministiskt Initiativ och Vänsterpartiet på, berättar Anita Tärneborg. Det fanns många seminarier att delta i och hon var också där för att knyta kontakter. Den största behållningen var när hon träffade författaren Gerd Brantenberg som skrivit Egalias döttrar som är en parodi på patriarkatet.

– Det handlar hela tiden om klass och kön, säger Anita Tärneborg.

Vi måste börja arbeta förebyggande, menar hon.

– Många män är nog inte så bekväma med att de ska spela fotboll, när de i själva verket vill sätta sig vid en symaskin. Alla ska få göra det de är bäst på och inte redan från början vara stöpta i formen kvinnligt och manligt.

På frågan vad hon tar med sig i politiken till Avesta svarar hon att hon hoppas att hon blir en påminnelse för andra.

– Jag önskar att alla tog på sig jämställdhetsglasögonen och att man ser på varandra som individer. Feminism är en demokratifråga, säger Anita Tärneborg.