Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tågsläpp i Krylbo gick som på räls

Krylbos lokstall lockade i går ett femtiotal tågintresserade från både Avesta och andra håll. ”Järnväg är ju Krylbos själ”, säger Anders Svensson, sekreterare i Skåj, som deltog i Tågsläpp för första gången.

Som ett säkert vårtecken hölls i går Tågsläpp, som gick av stapeln för fjärde året i rad. På 28 olika anläggningar runtom i landet bjöd olika tågföreningar allmänheten att titta på gamla tåg och ånglok från svunna tider. I Krylbos lokstall var det nästan hundra år gamla svartröda ångloket en sevärdheterna.

– Det är från 1916, så det är 97 år i år. Senaste gången det var igång i reguljär trafik var nog under tidigt 70-tal, eftersom SJ upphörde med ånglok i normal trafik 1972, säger Anders Svensson, som berättar att loket kan komma att köra några turer i september, som ett utflyktsmål mellan Krylbo och Sala.

Tågsläpp gavSkåj chansen att visa upp sin verksamhet.

– Folk, inte minst de som bor här i området, kan se vad vi gör och vad vi har i våra lokaler. Man kanske vet att vi finns, men inte riktigt vad vi har att visa upp, säger Anders Svensson.

En av besökarna var Avestabon Stig Widlund, som tyckte om det han såg.

– Man påminns om det gamla, som till exempel olika ånglok. De är imponerande, säger han.

Föreningen Skåj

Ideella föreningen Skåj – Stockholms Kultursällskap för Ånga och Järnväg – grundades 1981 och har runt hundra medlemmar.

Skåj värnar om den svenska järnvägshistorien.

En av Skåjs ambitioner är att åskådliggöra övergången från ångdrift till eldrift ur ett tekniskt perspektiv.

Skåj har verksamhet i Stockholmsområdet, Sala och i Krylbo.

Föreningen kör både järnvägshistoriska resor och olika researrangemang för företag, föreningar och privatpersoner.

Källa: Skåj