Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tågsatsning för miljarder av SJ

SJ ökar investeringstakten. Efter ett historiskt starkt årsresultat görs en rekordstor satsning på att i framtiden klara av behovet av bekväma och effektiva tågresor.

I ett pressmeddelande berättar SJ att investeringar på cirka nio miljarder kronor ska göras i ett 30-tal nya snabbtåg och omfattande moderniseringar av befintliga X 2000-tåg och hela nattågsflottan.

– Vi ökar nu takten i våra investeringar för att erbjuda våra resenärer fler moderna tåg som innebär högre effektivitet och komfort i resandet, samtidigt som det ger oss bättre förutsättningar att möta framtidens ökade behov av tågresor, säger SJ:s vd Crister Fritzson, i pressmeddelandet.

150 miljoner kronor kommer bland annat att läggas på ombyggnad, upprustningoch komforthöjning av samtliga nattågsvagnar, vilket är en helt ny och viktig satsning.

En upphandling av ett 30-tal nya snabbtåg för fjärrtrafik ska göras. SJ kan då erbjuda möjlighet att erbjuda resenärerna fler moderna tåg med högre kapacitet och samtidigt fasa ut äldrelokdragna tåg. Det handlar i det fallet om investeringar i storleksordningen cirka 5-6 miljarder kronor.

Den påbörjade moderniseringen av samtliga X 2000-tåg fortsätter också. Den satsningen uppgår till cirka 3,5 miljarder kronor.