Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tågsatsning för miljarder av SJ

SJ ökar investeringstakten. Efter ett historiskt starkt årsresultat görs en rekordstor satsning på att i framtiden klara av behovet av bekväma och effektiva tågresor.

Annons

I ett pressmeddelande berättar SJ att investeringar på cirka nio miljarder kronor ska göras i ett 30-tal nya snabbtåg och omfattande moderniseringar av befintliga X 2000-tåg och hela nattågsflottan.

– Vi ökar nu takten i våra investeringar för att erbjuda våra resenärer fler moderna tåg som innebär högre effektivitet och komfort i resandet, samtidigt som det ger oss bättre förutsättningar att möta framtidens ökade behov av tågresor, säger SJ:s vd Crister Fritzson, i pressmeddelandet.

150 miljoner kronor kommer bland annat att läggas på ombyggnad, upprustningoch komforthöjning av samtliga nattågsvagnar, vilket är en helt ny och viktig satsning.

En upphandling av ett 30-tal nya snabbtåg för fjärrtrafik ska göras. SJ kan då erbjuda möjlighet att erbjuda resenärerna fler moderna tåg med högre kapacitet och samtidigt fasa ut äldrelokdragna tåg. Det handlar i det fallet om investeringar i storleksordningen cirka 5-6 miljarder kronor.

Den påbörjade moderniseringen av samtliga X 2000-tåg fortsätter också. Den satsningen uppgår till cirka 3,5 miljarder kronor.