Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ta hjälp av Spock i en känslogalen tid

KRÖNIKA: Kristian Ekenberg om att vi har en del att lära om känslor av vulcanerna i "Star trek".

I ett videokonstverk av Halil Altindere, som visas i New York just nu, medverkar Syriens första astronaut, Muhammed Ahmed Faris, som flydde till Turkiet när kriget bröt ut eftersom han inte ville döda sina landsmän.

Verket visualiserar planeten Mars som en möjlig tillflykt för de syriska krigsflyktingarna, som så många stängt sina portar och befäst murarna för. En både deprimerande och hoppingivande premiss – att flyktingarna måste söka sig till en annan planet för att välkomnas, men också att det alltid finns en trygg hamn för den som reser tillräckligt långt.

Läs mer: Fler krönikor och kommentarer av Kristian Ekenberg

Själv har jag spejat efter en annan planet på stjärnhimlen att fly till, med lite hopp om att finna den. Planeten är nämligen fiktiva Vulcan, ”Star trek”-karaktären Spocks hemvist i rymden, en planet där logik, behärskning och kontroll regerar.

Känslor kan vara mänsklighetens styrka, men också dess förbannelse. Om vi låter dem ta överhanden, riskerar känslorna att styra oss i fel riktning. Vi lever nu i en extremt känslosam tid. En högröd, frustande, snarstucken och vrålande tidsanda, där dunkla rädslor och känslostormar erbjuder en utmärkt mylla för populister att så sin draksådd i.

De som vill manipulera våra känslor har fått skinande och vassa verktyg serverade för att operera bort skyddsvallarna av förnuft.

Vulcaner i ”Star trek” kan upplevas vara helt i avsaknad av känslor, men i själva verket är de känslosamma varelser, med så intensivt emotionellt liv att deras existens hotas av det, likt människorna. Det som på ytan ser ut som känslolöshet är känslokontroll, en insikt om att känslorna måste hållas i schack för att inte göra stor skada. Ordet för detta är ”arei'mnu”, som kan översättas till “känslokontroll”.

En av anledningarna till att Spock och kapten Kirk på rymdskeppet USS Enterprise är en sådan framgångsrik och fascinerande duo, är att de har hittat en balans mellan förnuft och känsla.

Någon sund balans mellan förnuft och känsla kan inte sägas karaktärisera vår tid, när nya digitala kommunikationsvägar har hittat en kanal rakt in i våra vilt bultande hjärtan. De som vill manipulera våra känslor har fått skinande och vassa verktyg serverade för att operera bort skyddsvallarna av förnuft.

Människan har verktygen för att kontrollera känslorna. Vi kan exempelvis visa en häpnadsväckande brist på empati när vi bara ser massan och inte enskilda individer i behov av hjälp.

Detta är inte en appell för att sluta känna, vilket vore lika poänglöst som en uppmaning om att sluta andas. Människan är en kännande varelse och kommer så att förbli. Men likt vulcanerna kan vi ta ett djupt andetag, komma till insikt om de skadliga känslorna och inte ge dem tillåtelse att rasa fritt.