Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges motattack mot Trumps indragna abortstöd – ska samla in pengar under världskonferens: "Finns en motkraft"

USA har valt att dra in det ekonomiska stödet till organisationer som verkar för abort.
Nu ska Sverige arrangera konferensen "She decides" för att samla in pengar som organisationerna annars skulle gå miste om.

Några dagar efter att Donald Trump övertog makten som USA:s president skrev han, omringad av enbart män, under en order som stoppar ekonomiskt stöd till internationella organisationer som informerar om eller utför aborter.

Regeringen ska nu tillsammans med Belgien, Nederländerna och Danmark bjuda in välden på konferensen i Bryssel den andra mars.

– She Decides är ett ställningstagande för kvinnors rättigheter och självklara rätt att bestämma över sin egen kropp, säger Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, i ett pressmeddelande.

Konferensen är tänkt att uppbåda politisk kraft och finansiellt stöd för organisationer som arbetar med frågor som rör sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter för kvinnor världen över.

Det finansiella stödet ska gå till rådgivning, information och sex- och samlevnadsundervisning, preventivmedel, mödrahälsovård och säker abort.

– Vi ska mobilisera politiskt och finansiellt stöd och visa att det finns en motkraft till den oroande utveckling vi ser såväl i USA som i andra delar av världen, säger Isabella Lövin, i pressmeddelandet.