Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Sveriges farligaste flicka" inlåst bakom pansarglas i Eskilstuna – kan vara felbehandlad

En 14-årig flicka hålls inlåst bakom pansarglas i ett säkerhetshus i Eskilstuna. Sedan hon omhändertogs ett år gammal har hon flyttats runt 33 gånger, avslöjar Aftonbladet i en granskning.

Den 14-åriga flickan omhändertogs när hon var endast ett år gammal. Hon har sedan dess fått bo på 33 olika boenden och vårdinrättningar, rapporterar Aftonbladet.

Flickan anses av myndigheterna vara farlig för sig själv och andra, och drabbas av täta och svåra ångestattacker.

Under åren som gått har hon försökt ta sitt liv 19 gånger. Vid ett av de senaste tillfällena hittade personalen henne hängd, och tvingades påbörja hjärt- och lungräddning.

Flyttats runt

Flera familjehem och vårdbolag har inte klarat av omvårdnaden av flickan och efter en tid sagt upp kontraktet. När flickan fyllde 13 år hade hon bott på 21 orter i tio län, uppger tidningen.

Från nio års åldern har hon klassats som "farlig" och har utsatts för minst 35 polisingripanden. Flickan ska ha utsatts för minst elva bältesläggningar och vårdats ett tiotal gånger på olika bup-kliniker,

Flickan vårdas nu inom socialpsykiatrins. Hon är inlåst i ett säkerhetshus med pansarglas. Åtta anställda ska bevaka och vårda henne. Alla möbler är fastsatta.

Specialläraren och lektorn Eve Mandre uppmärksammade på 1990-talet en vårdskandal där en autistisk kvinna hölls inlåst i ett säkerhetshus. Enligt kvällstidningen ser hon stora likheter mellan de båda fallen.

"Helt fel väg"

I Aftonbladets granskning kommer det fram att vården fokuserat på familjerelationer och psykodynamiskt tänkande.

– Om man har den problematiken som Josefin visade tecken på redan som litet barn är det helt fel väg att gå, förklarar Eve Mandre, för tidningen.

– En person med autism behöver en stabil miljö och tydlig struktur.